Direct naar inhoud

Universele zwemprothese

Mensen met een geamputeerd been hebben er belang bij als de spieren en stomp sterk zijn. Bij het zwemmen tijdens de revalidatie bleek echter dat zij vaak de stomp nauwelijks intensief bewegen. Om het aangedane been beter te gebruiken en de spieren sterker te maken bedacht bewegingsagoog Peter Verhoeven van Libra R&A samen met Livit de universele zwemflipper.

Uitgangspunt was een zwemprothese die door verschillende revalidanten te gebruiken is. Er moest dus een universele koker worden ontwikkeld. Livit loste dit op met een locking liner en klikbandjes zoals we die kennen van skates. Het prototype is geschikt voor stompen van 26 cm tot 35 cm omtrek. Daarmee kan 90% van de mensen met een stomp zwemmen met de flipper. Inmiddels is de universele zwemflipper verder doorontwikkeld. De klikbandjes zijn vervangen door klittenband. Ook wordt er nog geëxperimenteerd met de grootte van de flipper. In de toekomst is het wellicht ook mogelijk om alleen een flipper aan te schaffen als men over een extra koker beschikt.

Positief resultaat
De resultaten die mensen hebben bereikt door gebruik van de zwemflipper zijn positief. Zo heeft een revalidant drie weken lang elke dag getraind met de flipper. Qua spierontwikkeling won zij 2 cm. Maar nog mooier was het feit dat ze zoveel kracht heeft opgebouwd door gebruik van deze prothese dat ze nu kan doorstappen op de trap in plaats van telkens een stap nemen en het andere been erbij zetten.

Paralympische zwemmers
Ook de paralympische zwemmers hebben interesse in de universele zwemflipper. De prothese is niet toegestaan in wedstrijden, maar is wel een goed hulpmiddel bij trainingen. Door de hogere snelheid die de zwemmers ermee kunnen halen, verhogen zij ook het armslagritme. Dat kunnen ze vervolgens wellicht ook vasthouden zonder flipper. Dat effect is de winst. Samen met het Ir. Otten Fieldlab bekijken we wat de mogelijkheden zijn en wat deze ontwikkeling kan bijdragen aan de zwemsport.

Evidenced based
Op dit moment verzamelt Max Halm, student orthopedische technologie bij Fontys en stagiair bij Livit Tilburg wetenschappelijk bewijs om evidenced based te kunnen aantonen dat het gebruik van deze zwemprothese bijdraagt aan betere revalidatie. Libra heeft twee universele zwemflippers die worden ingezet bij revalidatie. Ook in Den Haag en Hoensbroek is er een in gebruik. Samen vormen deze locaties de onderzoeksgroep. Het doel is om de universele zwemflipper door te ontwikkelen naar een marktgericht product, zodat deze breed inzetbaar wordt voor revalidanten en sporters.

Bekijk hieronder een demonstratie van de zwemflipper.