Direct naar inhoud

Smart rollator, de rollator van de toekomst!

De ontwerp-opdracht voor de TU/e van het Ir. Otten Fieldlab om de traditionele rollator te herontwerpen leidde tot de Smart rollator. Het gebruik van moderne sensortechnologie vergroot de veiligheid van de gebruiker.

Slimme technologie

In samenwerking met de fysiotherapeuten van Libra Revalidatie & Audiologie is een ontwerp tot stand gekomen waardoor de loophouding verbetert en vallen beperkt. De Smart Rollator geeft een signaal af wanneer de gebruiker te ver van de rollator af loopt. Dit signaal houdt in dat de handvatten vibreren of dat de rollator afremt. Het ontwerp is erop gericht om mensen bewust te maken van hun lichaamshouding en hun onderrugspieren te trainen. 

Hulp bij training

De data van de sensoren op de rollator verzenden draadloos naar het internet en worden daar verzameld. Deze data geven onder andere informatie over de afstand tussen de rollator en gebruiker, de uitgeoefende druk op de handvaten en loopsnelheid. Met deze gegevens kunnen fysiotherapeuten het looppatroon en de vooruitgang van hun patiënten nauwkeurig monitoren. Ook wanneer de patiënt thuis oefent. Op deze manier kunnen rollatorgebruikers extra feedback krijgen

Trend

De Smart Rollator is zeer positief ontvangen door zowel fysiotherapeuten als projectbegeleiders op de universiteit. De faculteit van Industrial Design wil de rollator daarom gaan doorontwikkelen.

Het project past bij de nieuwste trend in de wereld van design, Internet of things, waarbij steeds meer ‘dingen’ (zoals huishoudelijke apparaten) aangesloten zijn op het internet en gegevens uitwisselen.

Dutch Design Week

In het kader van deze ontwikkeling wordt de Smart rollator gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. De Dutch Design Week vindt plaats van 22 tot en met 30 oktober.

In het Klokgebouw op Strijp S kun je zien hoe het ‘internet of things’ de gezondheidszorg gaat veranderen in de nabije toekomst. De moeite waard om eens langs te gaan.