Direct naar inhoud

Project Go Baby Go NL

Via internationale contacten kwam het kinderteam van Libra Revalidatie & Audiologie op een innovatief idee uit Amerika, Delaware University. Het idee stelt jonge kinderen met een beperking in staat om hun omgeving op een speelse manier te ontdekken in een aangepaste elektrische speelgoedauto.

De kinderen zijn in staat om veel eerder indrukken op te doen uit hun omgeving dan met de gebruikelijke hulpmiddelen zoals een elektrische rolstoel. Deze speelse wijze van verplaatsen is een vorm van mobiliteit die nog niet beschikbaar in Nederland.

Aanpassen auto

Het kinderteam, van Libra R&A locatie Blixembosch, introduceert met dit project Go Baby Go in Nederland. Ouders hebben een actieve rol, zij kopen zelf de auto en worden begeleid door het team GBG NL bij het aanpassen ervan. Dit gebeurt in een workshop die begeleid wordt door meerdere revalidatietechnici, een ergotherapeut, een fysiotherapeut en een logopedist. Tijdens de workshops worden instructies gegeven en wordt technische ondersteuning geboden door het projectteam. Deze workshops worden 2 tot 4 keer per jaar georganiseerd.

Libra R&A realiseert het project binnen haar eigen dienstverlening en draagt dit uit naar andere revalidatiecentra in Nederland. Het projectresultaat is een draaiboek waarmee andere centra het project ook kunnen implementeren binnen hun organisatie. Verschillende revalidatiecentra in Nederland hebben inmiddels kennisgemaakt met het project. Zo hebben Rijndam, Revant en De Hoogstraat meegedaan met één van de workshops. Uiteindelijk is het streven dat het project, op basis van interesse, geïmplementeerd wordt bij diverse revalidatiecentra in Nederland. Het is de bedoeling dat ná deze workshop het kind zelf wegrijdt.

Leefwereld kinderen

Normaal gesproken beginnen kinderen hun omgeving al te ontdekken vanaf 7 maanden. Kinderen met een ernstige motorische handicap zijn meestal een stuk ouder voordat zij zich zelfstandig kunnen verplaatsen. Door deze nieuwe ontwikkeling zijn kinderen niet alleen eerder in staat om hun omgeving te ontdekken, maar gebeurt dat ook nog eens op een manier die past bij een kind. Hiermee participeren zij gemakkelijk in de leefwereld van kinderen zonder een beperking.

Hieronder enkele quotes die het enthousiasme en de emotie van de ouders weergeven: “het was een dag met een grote ster” “Er is een nieuwe wereld voor ons en onze dochter opengegaan”. “Het voelt alsof ze ging lopen” “We zijn erg dankbaar dat jullie het initiatief hebben genomen om dit project naar Nederland te halen.”

Verloop

2014   start project GBG NL
2015   fondsenwerving en inrichting project
2016   pilot / opzetten workshops/ selectie auto’s
2017   landelijke uitrol Presentatie congres
2020   nominatie Planetree Innovatie Award
2017 - heden workshops

Sponsoring

Veel sponsoren hielpen ons met de start van dit project.
Het revalidatiefonds zorgt ervoor dat dit project voltooid kan worden. Zij dragen GBG NL een heel warm hart toe. 

Contact

Meer informatie of aanmelden voor een workshop? Mail naar: gbgnl@libranet.nl