Direct naar inhoud

Trillend naar het keerpunt...

Hoe weten blinde zwemmers dat het keerpunt nadert? Het Ir. Otten Fieldlab werkt, samen met partners, aan een nieuw product dat de zwemmers op tijd waarschuwt.

Blinde zwemmers krijgen nu nog een tikje op het hoofd met een zacht balletje zodat ze weten dat ze bij het keerpunt zijn. Dat kan intelligenter en efficiënter in deze tijd van digitalisering vindt het NOC*NSF.

Samen met Ir. Otten Fieldlab werkt de bondscoach van de Nederlandse Paralympische zwemploeg daarom mee aan de mogelijkheid om moderne technologie in te zetten voor dit vraagstuk. Het systeem heeft de naam E-taw (Electronic Turning Around Warning System).  

Test prototype

Onlangs is het prototype van de zwemsensor getest. Het testen van het prototype heeft nieuwe informatie opgeleverd. Zo is er nu bekend op welke sterkte het signaal moet worden uitgezonden zodat het ideaal is voor zwemster Liesette. Daarnaast is er naar aanleiding van het testen een nieuw onderdeel besteld waardoor de sensor mobieler wordt en dus gemakkelijker in gebruik. 

Interessant

Jan Verberkt, manager ir. Otten Fieldlab ziet in deze ontwikkeling een mooie verbinding met de valide zwemsport: “Als we dit alleen ontwikkelen voor de blindensport is het weliswaar een mooi maatschappelijk project, maar kun je het product niet op de markt brengen. Zodra we dit interessant kunnen maken voor de validensport kan dit wel.

Economische waarde

Zwemcoach Mark Faber bevestigt dat. Hij denkt ook dat dit product voordelen kan hebben voor iedere zwemmer en ziet economische kansen voor dit product.

Jan Verberkt: ”Het Ir. Otten Fieldlab pakt daarmee haar rol als netwerkplatform en zorgt voor de contacten met bedrijven die dit op kunnen pakken. Precies waar het Fieldlab Aangepast Sporten voor bedoeld is.”

© Parantee / Cedric Esquenet