Direct naar inhoud

BRIDGE

Het AC participeert in het onderzoek waarin onderzocht wordt wat de toepasbaarheid is van het BRIDGE programma in de specifieke populatie van een AC.

In 2013 is landelijk besloten dat wij “functie gericht” hoortoestellen voorschrijven, zodat het hoortoestel aansluit bij de zorgvraag. BRIDGE is een programma dat dit ondersteunt. Er zijn wel meer dan 1500 hoortoestellen op de markt en het wordt er niet makkelijker op om het juiste toestel te selecteren voor de juiste patiënt. Inmiddels zijn deze toestellen wel onderverdeeld in categorieën, van 1 t/m 5 (simpeler naar complexer).

Er zijn er geen duidelijke richtlijnen wie nu welk hoortoestel zou moeten krijgen, maar er is wel veel ervaring in hoortoestellenland. Dit is de basis van BRIDGE. De zorgvraag wordt vastgesteld door de gehoormeting en vragenlijsten en er wordt een brug geslagen naar een technische oplossing.

Tot nu toe is de verbinding nog een “Magere Brug” en gebaseerd op “expert opinion”, maar na de proefperiode wordt er voor de evaluatie weer een vragenlijst afgenomen en gehoormetingen gedaan. Deze gegevens worden gebruikt om de brug steviger te maken.  

Het AC participeert in het onderzoek waarin onderzocht wordt wat de toepasbaarheid is van het BRIDGE programma in de specifieke populatie van een AC. In totaal worden gegevens verzameld bij circa 1000 mensen, verspreid over ca 10 Audiologische Centra.

Deelname aan dit onderzoek heeft een aantal voordelen. Libra doet ervaringen op met de mogelijkheden van BRIDGE en er voor een groot deel gewerkt volgens de richtlijnen van de NVKF. Ook is Libra een betere gesprekspartner voor audiciens die al werken met een afgeslankte versie van BRIDGE.

Voor cliënten betekent deelname dat er op een systematische en gestructureerde wijze een hoortoestel wordt geselecteerd en bij een controle inzichtelijk wordt welke hiaten er nog zijn.