Direct naar inhoud

Aandacht voor aanpak lage rugklachten nodig

Ruim een derde van de patiënten met lage rugklachten krijgen de verkeerde zorg. Dit is schadelijk voor veel patiënten en kost onnodig veel geld. De zorg voor rugklachten moet beter georganiseerd worden: de juiste behandelingen en vergoedingen. Dit blijkt uit onderzoek van een grote groep vooraanstaande internationale onderzoekers, onder wie Rob Smeets revalidatiearts bij Libra R&A.

Pijn in de onderrug blijkt wereldwijd een van de belangrijkste gezondheidsproblemen, stelt ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In de categorie ’leven met beperkingen’ staan lage rugklachten zelfs op de eerste plaats.

Ondanks dat is er, volgens de onderzoekers, nog steeds veel onwetendheid over lage rugklachten – zowel onder patiënten, zorgverleners in de eerste en tweede lijn, als zorgverzekeraars. Zo’n 80 procent van de volwassenen heeft regelmatig last van een zeurende of stekende pijn laag in de rug. 

Een groep wetenschappers, onder wie Rob Smeets, revalidatiearts Libra R&A, laat zich in drie gezamenlijke wetenschappelijke publicaties kritisch uit over de zorg voor de lage rug. VU-hoogleraar Maurits van Tulder:“Blijven bewegen en werken is minstens even effectief en betekent een forse kostenbesparing voor de samenleving.”

Bekijk hier de publicaties in het prestigieuze medisch tijdschrift The Lancet
Bekijk hier het nieuwsbericht van de VU.