Direct naar inhoud

Onze partner

Sinds een aantal jaren werkt Libra op het gebied van duurzaamheid samen met Stichting MOED, een organisatie die samen met ondernemers, onderwijs en overheid invulling geeft aan energiebesparing en collectieve duurzame energieopwekking in het Hart van Brabant.

Jan de Groot, sectormanager Bedrijfsvoering bij Libra, vertelt over de samenwerking met Stichting MOED: “Het begon met de wens van een collectief van werkgevers dat serieus met duurzaamheid aan de slag ging om te investeren in zonnepanelen. Stichting MOED heeft ons geholpen met het schrijven van een businesscase, de subsidieaanvraag, de aanbesteding en de realisatie. Stichting MOED heeft ook aan de wieg gestaan van de Green Deal Hart van Brabant met gemeentes en zorginstellingen uit de regio Hart van Brabant. Omdat het bij duurzaamheid al snel om grote, soms zelfs infrastructurele projecten gaat, kun je dit vaak niet alleen.”

Lof voor Libra

Joris van Boxtel, projectmanager bij Stichting MOED, is vol lof over ons duurzaamheidsbeleid. “Libra neemt duurzaamheid echt serieus. De communicatie is open en we werken heel prettig samen. Vanuit de input van Libra ontstaan ook weer nieuwe ideeën en initiatieven. Omdat Libra daadwerkelijk stappen zet, bijvoorbeeld met zonnepanelen en het zilveren milieuthermometer certificaat, overtuigen ze ook weer andere organisaties om mee te doen.”

De volgende stap

Bij Libra liggen inmiddels rijen zonnepanelen op de daken. Wat wordt de volgende stap? Ambitie genoeg, zo blijkt al gauw. En dat moet ook wel, want de eisen die gesteld worden aan duurzaamheid worden steeds hoger. Zo moet de CO2-uitstoot in 2030 gereduceerd zijn naar 49% en in 2050 zelfs nagenoeg nul zijn. Joris van Boxtel: “We zijn aan het kijken of we windmolens langs de A58 kunnen realiseren. De energie die Libra en andere zorginstellingen niet met zonnepanelen kunnen opwekken, kunnen ze daar dan van betrekken. Iets vergelijkbaars willen we organiseren voor de warmtevraag met behulp van warmte uit asfalt van de A58. Uiteraard zijn dit grote gecompliceerde projecten waar ook investeerders voor nodig zijn. Maar die kunnen we vast vinden.”

In september en oktober van 2019 organiseerden de Taalbrug (onderwijs en ambulante begeleiding voor leerlingen met een gehoorbeperking of taalontwikkelingsstoornis) en Libra Audiologie in Eindhoven workshops over omgaan met slechthorendheid. Deze workshops worden jaarlijks door beide organisaties samen georganiseerd.

Met de workshops krijgen deelnemers meer inzicht in de problematiek rondom slechthorendheid, zodat hier thuis en op school rekening mee gehouden kan worden. In de workshops komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • ervaren hoe het is om slechthorend te zijn in een schoolsituatie;
  • uitleg over slechthorendheid en het audiogram;
  • uitleg over de sociaal-emotionele ontwikkeling bij gehoorverlies.