Direct naar inhoud

Innovatie

Het Ir. Otten Fieldlab, onderdeel van Libra Revalidatie & Audiologie, startte in 2018 met de ontwikkeling van een nieuw innovatief oefengereedschap voor mensen met een beperking; de Fitbox2Go. In 2019 was het zover en kon de Fitbox2Go gelanceerd worden.

Over de Fitbox2Go

Met Fitbox2Go kunnen mensen met een beperking buiten de muren van een revalidatiecentrum, bijvoorbeeld bij de fysiotherapeut of zorginstelling, trainen op kracht en conditie. De bijbehorende app begeleidt gebruikers door een speciaal ontwikkeld trainingsprogramma. De tool is uitermate geschikt voor mensen die gemotiveerd zijn om te bewegen, maar niet naar de sportschool kunnen of durven. Mensen die beperkingen ondervinden bij het staan en lopen, zoals ouderen, of mensen met neurologische klachten (bijvoorbeeld MS), kunnen met dit apparaat gecontroleerd krachtoefeningen uitvoeren. Zo worden kracht, vermogen en capaciteit vergroot, waardoor activiteiten in het dagelijks leven minder moeite kosten.

Stimulans in fitheid en bewegen

Uniek sporten (sporten voor mensen met een beperking) is een speerpunt in de provinciale sportagenda. Tot en met 2019 wil de provincie 50.000 extra mensen met een beperking stimuleren om te gaan bewegen. Met de Fitbox2Go willen de Provincie Noord-Brabant en Libra Revalidatie fitheid en het bewegen van mensen met een beperking stimuleren. De Fitbox2Go is mede tot stand gekomen door financiële ondersteuning van Provincie Noord-Brabant, Sportinnovator, Agis Innovatiefonds, Dr. C.J. Vaillant Fonds, Russel-ter Brugge Fonds, Pasman Stichting en Stichting Kloek.

Om met de woorden van Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur) te spreken: “Sporten is belangrijk. Het is goed voor je gezondheid, voor je sociale contacten en het is gewoon heel erg leuk. Dat geldt voor iedereen en dus ook voor mensen met een beperking. Maar voor hen is het soms niet zo gemakkelijk om te sporten. Het is vaak wat moeilijker praktisch te regelen, omdat er bijvoorbeeld geen sportclubs of materialen zijn. En thuis sporten of bewegen is vaak helemaal moeilijk. Van mensen uit het revalidatiecentrum, experts dus op dit gebied, hoorden we dat er echt behoefte is aan ondersteuning na revalidatie. Dat gaan we doen met deze FitBox2Go, want als je wilt of moet sporten, moet dat gewoon kunnen. Geweldig dat we als provincie daar nu in Brabant een bijdrage aan kunnen leveren.”

Revalidanten met NAH hebben regelmatig moeite met het opstarten van de dag, wakker worden en alert zijn. Ook kunnen zij regelmatig gedesoriënteerd zijn in tijd en verward en agressief gedrag vertonen. Fysiotherapeut Ronald Peijnenburg en verpleegkundigen Harry van den Oetelaar en Edwin van de Wiel zagen mogelijkheden om met behulp van licht dit gedrag van revalidanten te beïnvloeden en het herstel en welbevinden te bevorderen. Door het winnen van de Libra Innovatieprijs 2018 konden zij hun plan in 2019 daadwerkelijk in de praktijk gaan uitvoeren: een lichtplan voor kamers van NAH-revalidanten.

 

Het Ir. Otten Fieldlab van Libra R&A en de Technische Universiteit Eindhoven hebben een automatisch remsysteem voor rollators ontwikkeld, de zogeheten PROllator. Een prototype van dit rollator-remsysteem werd gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week 2019.

De PROllator, het slimme remsysteem, meet de afstand tussen de gebruiker en de rollator. Als de gebruiker te ver van de rollator vandaan loopt, of wanneer de gebruiker valt, wordt het steunvlak te groot. Wanneer dit gebeurt, worden de remmen geactiveerd. Hierdoor heeft de gebruiker de tijd om weer dichter bij het steunvlak van de rollator te gaan lopen, zodat er weer een veilige situatie ontstaat.

Ongelukken voorkomen

Het slimme systeem kan helpen bij het voorkomen van rollator-gerelateerde ongelukken. Vier procent van alle ongelukken in de leeftijdscategorie 65+ is momenteel rollator-gerelateerd. Dit brengt jaarlijks een medische kostenpost van bijna 50 miljoen euro met zich mee. Deze kosten kunnen gereduceerd worden met behulp van deze technologie.

De PROllator is het eerste slimme rollatorsysteem dat ook voor de kleinere eindgebruiker financieel haalbaar wordt. De PROllator richt zich op één primaire functie: het voorkomen van ongelukken. Daardoor zijn de kosten van het apparaat veel lager dan andere oplossingen en dus gunstiger voor de eindgebruiker. Het systeem is universeel te plaatsen en kan op bestaande rollators bevestigd worden. Gebruikers kopen een los slim systeem en laten dit op hun rollator plaatsen en instellen. De aanschaf van een nieuwe rollator is dus niet nodig.

De Hersenstichting maakte in januari 2019 bekend dat het in totaal €400.000 toekent aan drie projecten: de Breinstraat-app, SpeelsBrein en Met Maf meer mens. Libra Revalidatie haalde daarmee een mooie subsidie binnen voor SpeelsBrein. SpeelsBrein won in 2015 reeds de Hersenbokaal.

Over SpeelsBrein

SpeelsBrein is een doe-boek voor ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar met traumatisch hersenletsel. Het is gericht op het verbeteren van het dagelijks functioneren van de kinderen. In dit boek staan informatie en spelletjes over én voor de onzichtbare neuro-cognitieve ontwikkeling. De ontwikkeling van deze aspecten, zoals waarnemen, aandacht- en executieve functies zijn van invloed op het gedrag en het leren. SpeelsBrein is ook prima te gebruiken bij kinderen met kwetsbare hersenen door andere oorzaken, zoals vroeggeboorte, Cerebrale Parese (CP), een hersentumor, hersenvliesontsteking of andere ziekte.

Spelenderwijs stimuleren

Het is wetenschappelijk bewezen dat jonge kinderen het beste leren door actie of door te spelen met concreet materiaal. Ouders zijn de belangrijkste schakel in het herstel en de ontwikkeling van hun kind. SpeelsBrein speelt hierop in door ouders van jonge kwetsbare kinderen informatie en tools te geven over hoe zij spelenderwijs de neuro-cognitieve ontwikkeling van hun jonge kind kunnen stimuleren met speelgoed dat al in huis is.

De huidige subsidie draagt bij aan de verspreiding en implementatie. Ook wordt er een pilot-onderzoek uitgevoerd om te kijken wat het effect van SpeelsBrein is op de neuro-cognitieve hersenontwikkeling en het gedrag van jonge kinderen.

In 2019 startten Libra en Erasmus MC een wetenschappelijk onderzoek gericht op volwassenen vanaf 25 jaar die het VIN-behandelprogramma doorlopen.

Al sinds 1987 biedt Libra dit behandelprogramma aan kinderen en jongeren tot 25 jaar. Sinds 1 januari 2019 heeft Libra, mede dankzij steun van de zorgverzekeraars, toestemming om dit behandelprogramma ook open te stellen voor volwassenen vanaf 25 jaar.

In Nederland is nog weinig bekend over de uitkomsten van het behandelprogramma Vroege Intensieve Neurorevalidatie bij patiënten van 25 jaar en ouder met een verminderd bewustzijn ten gevolge van hersenletsel. Libra en de afdeling revalidatiegeneeskunde van het Erasmus MC startten daarom een project gericht op systematische uitkomstmonitoring van dit programma.

Wat wordt onderzocht?

Het onderzoek richt zich op het herstel van het bewustzijn, het optreden van de medische complicaties, pijn en discomfort. Ook diverse domeinen van het algemeen functioneren (cognitie, emotie en gedrag, de mate van zelfstandig functioneren en kwaliteit van leven) en de kosteneffectiviteit van het programma worden bepaald. Tijdens het VIN-behandelprogramma speelt de familie van de patiënt een belangrijke rol. Daarom is er voor gekozen om ook de gevolgen voor de familie mee te nemen in het onderzoek. We volgen de klanten en familie tot twee jaar na de start van de behandeling.

De looptijd van het onderzoek is 5 jaar. Met de uitkomsten van het onderzoek wordt het behandelprogramma geoptimaliseerd en leren we de herstelkansen beter te voorspellen.

Lees het persbericht

Voor mensen met een geamputeerd been is het belangrijk dat de spieren en stomp sterk zijn. Om het aangedane been beter te kunnen gebruiken en de spieren sterker te maken, ontwikkelden Libra Revalidatie en Livit samen een universele zwemflipper.

In 2019 werden op locatie Leijpark twee zwemclinics georganiseerd. Tijdens de zwemclinics kregen revalidanten de mogelijkheid om de zwemflipper uit te proberen. Door het succes zijn de clinics later in het jaar herhaald en worden deze nu ook gegeven in samenwerking met andere revalidatiecentra.