Direct naar inhoud

Jonah, oncologische revalidatie

Op de laatste stagedag van haar opleiding tot fysiotherapeut kreeg Jonah de diagnose ‘uitgezaaide schildklierkanker’. Een operatie en behandeling met radioactief jodium volgden. Nu zit ze levenslang aan de hormoontherapie.

Als gevolg van dit alles raakte haar zenuwstelsel danig van slag en raakte ze lichamelijk en geestelijk behoorlijk uit balans. Het lukte haar niet om haar leven weer op te pakken, totdat een hulpverlener opperde om te gaan revalideren bij Libra, in het oncologische revalidatieprogramma.

Een programma waarin mensen opnieuw contact leren maken met hun lichaam en geest en hun activiteiten leren aanpassen aan hun energie.

Jonah vertelt

“In eerste instantie begon ik in het groepsprogramma oncologische revalidatie. Maar al snel bleek dat ik dat niet aan kon en kreeg ik een individueel behandelprogramma dat startte met alleen ergotherapie. De ergotherapeut heeft mijn situatie bestudeerd en kwam tot de conclusie dat ik op mijn reserve-energie leefde. Ik kreeg de opdracht om 6x per dag bedrust te nemen met geringe activiteit tussendoor. Langzamerhand ging het beter en kon ik het aantal rustmomenten afbouwen en het aantal activiteiten uitbreiden.”

Het oncologisch revalidatieprogramma

Het oncologisch revalidatieprogramma gaat over het in balans brengen van je activiteiten in relatie tot je energie. Je bewust worden van je lichaam en geest. Hoe sta je erbij vandaag? Wat heb je nodig? Hoe kun je hiernaar handelen.

Veel geleerd

Jonah: “Uiteindelijk kon ik ook mee gaan doen aan de andere therapieën zoals fysiotherapie, maatschappelijk werk, fitness en zwemmen. Alles was goed op elkaar afgestemd en ik heb er veel van geleerd.

Wat ik vooral heb meegekregen is dat ik meer op mijn lichaam mag vertrouwen. Mijn lichaam geeft heel goed aan hoe het ermee staat. Daar mag ik dankbaar voor zijn en naar luisteren. Het geeft grenzen aan en die heb ik leren herkennen. Als gevolg daarvan kan ik ook grenzen stellen.”

Denken in mogelijkheden

Jonah: “Een andere belangrijke eyeopener was; ‘Het denken in mogelijkheden, wat kan ik wel.’ Er was een periode dat ik niet snel buiten de deur ging stappen/borrelen of naar verjaardagen ging omdat ik het confronterend vond om na een korte tijd alweer naar huis te moeten.

Ook wilde ik de lichamelijke en mentale vermoeidheid en de confrontatie niet opzoeken.

Tijdens de revalidatie heb ik leren omdenken. Juist dat moment van er even bij zijn is goed voor mijn ontspanning en herstel. Ik geniet meer van het even gaan, dan helemaal niet gaan. Ik heb geleerd om kleine stappen te zetten in plaats van te wachten tot ik de grotere stappen kan zetten zoals ik gewend was voor de ziekte.

Ik kan weer verder

Jonah: “Na mijn revalidatie ben ik bepaalde tools blijven gebruiken, zoals een kleurenagenda om mijn energie te managen. Daarin staan heel overzichtelijk mijn activiteiten en rustmomenten, zodat ik mijn balans bewaar.

Ik ben blij dat ik de stap naar revalidatie heb gezet. Ik heb inzichten gekregen en ik kan nog steeds verder met de tools die zijn aangereikt. Mede ook dankzij de energie/rust kleurenplanning en het leren herkennen van grenzen durf/kan ik nu meer de deur uit.”

"Na mijn revalidatie ben ik bepaalde tools blijven gebruiken, zoals een kleurenagenda om mijn energie te managen. Daarin staan heel overzichtelijk mijn activiteiten en rustmomenten, zodat ik mijn balans bewaar."