Direct naar inhoud

Kwaliteit en veiligheid

1.636 zonnepanelen voor Libra
Op de panden van Libra Revalidatie & Audiologie in Tilburg (Leijpark) en Eindhoven (Blixembosch) zijn 1.636 zonnepanelen geïnstalleerd. In Tilburg gaat het om 700 panelen met een totaal vermogen van bijna 200 KWp en in Eindhoven om 936 panelen met een vermogen van 235 KWp. Zo leveren we een positieve bijdrage aan het milieu, voldoen we aan de eisen van de milieuthermometer en hebben we onze energiekosten verlaagd.

Lees hier meer over zonnepanelen voor Libra.

Libra eerste zorginstelling in Eindhoven met zilveren milieuthermometer
Door de Milieuthermometer Zorginstellingen en Ziekenhuizen kan een ziekenhuis of zorginstelling haar duurzaamheidsprestatie en milieuzorg zichtbaar maken en aantoonbaar verbeteren. Die duurzame bedrijfsvoering is belangrijk voor zorginkopers, zorgverzekeraars, personeel, klanten, bezoekers en anderen. Met het certificaat onderscheidt een instelling zich en kan deze voldoen aan de toenemende vraag naar duurzaamheid vanuit de markt.

Libra Revalidatie & Audiologie is de eerste zorginstelling in Eindhoven die het zilveren keurmerk van de ‘milieuthermometer zorg’ heeft ontvangen. In Brabant is Libra, na het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) locatie Elisabeth in Tilburg, de tweede zorginstelling met het zilveren keurmerk. Het certificaat past uitstekend in ons streven naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en om onze activiteiten voor een duurzame bedrijfsvoering zichtbaar te maken.

Lees meer:

'Libra eerste zorginstelling in Eindhoven met-zilverenmilieuthermometer'

'Milieuthermometer zorginstellingen en ziekenhuizen​'

Op 10 oktober tekende Vincent Buitendijk, Raad van Bestuur, namens Libra R&A de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’. Met deze Green Deal maken 132 partijen uit de zorg, overheid en bedrijfsleven afspraken om de zorg in Nederland duurzamer te maken. Naast de landelijke Green Deal is Libra aangesloten bij de regionale Green Deals van de Gemeente Eindhoven en het Hart van Brabant.

ISO en NTA audit
Eind 2018 is de toetsing van ISO voor de zorg en NTA weer positief afgerond. Beide certificaten zijn behaald. Naar aanleiding van de toetsing is een verbeterplan opgesteld voor een aantal punten:

  • De opvolging en bespreking van VIM meldingen in de teams;
  • De opvolging van de interne audits;
  • Het aantonen van en het vastleggen van de effectiviteit van getroffen maatregelen;
  • De actualiteit rond de basis medische zorg (BMZ).

Blik op werk
Begin 2018 heeft Libra Arbeidsexpertise het certificaat Blik op Werk behaald. Na zorgvuldige afweging van de kosten en baten van dit certificaat is besloten met deze certificering te stoppen.

FENAC toetsing
In 2018 heeft er geen FENAC toetsing plaatsgevonden. Er is een nieuwe werkwijze opgesteld, waar eind 2018 mee is gestart. Libra Audiologie heeft begin 2019 een documentenbeoordeling gehad en voldeed aan de criteria, waarmee het ‘oude’ certificaat tijdelijk is verlengd tot een audit heeft plaatsgevonden. Deze staat eind 2019 op het programma.

Visitaties
In 2018 hebben er geen visitaties plaatsgevonden. In april 2019 heeft de kwaliteitsvisitatie van de VRA  plaatsgevonden bij de revalidatieartsen.

Onvoldoende naleving hygiëneregels
In 2018 zijn we door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aangesproken op de naleving van de voorschriften voor persoonlijke hygiëne. Naar aanleiding van dat bericht hebben we in overleg met de Ondernemingsraad maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat iedereen de wet- en regelgeving naleeft. Ook zijn afspraken gemaakt voor het geval dat medewerkers zich desondanks niet aan de regels zouden houden, zoals een aantekening en berisping in het personeelsdossier, het opleggen van een boete en in het uiterste geval ontslag op basis van het persisterend niet opvolgen van de instructies van de werkgever. De genomen maatregelen gelden voor alle medewerkers die vallen onder de regeling dienstkleding, vanaf het moment dat ze dienstkleding dragen. Dus niet alleen wanneer zij in contact zijn met klanten.

Monitoringsrondes
We hebben verschillende rondes gehouden langs de 3 revalidatielocaties om te kijken hoeveel procent van de geobserveerde medewerkers zich aan de regels houdt. Waar de eerste ronde nog sprake was van een matige naleving, bleek in 3 rondes van september, oktober en november sprake van een naleving variërend van 89 tot 100%. Voorbeelden van niet naleving zijn sieraden (vooral gezien in de polikliniek), maar ook los haar, nagellak en vesten met lange mouwen over dienstkleding werden waargenomen. Het doel is op alle terreinen 100% naleving te behalen. De resultaten van 2019 laten zien dat we goed op weg zijn!

Sluiting dossier
Half december heeft de IGJ laten weten dat zij in het bestuursgesprek voldoende geïnformeerd is over de manier waarop de raad van toezicht, de waarnemend voorzitter medische staf en de bestuurder sturen op kwaliteit en veiligheid en de geconstateerde risico’s. Zij heeft het dossier gesloten en volgen de verbetermaatregelen verder in het reguliere toezicht.


Klik op de afbeelding voor een groter formaat.