Direct naar inhoud

Over tinnitus

Tinnitus Aurium is de medische term voor oorsuizen. Het Latijnse 'tinnire' betekent bellen of rinkelen, 'aurium' betekent ‘van het oor’. Iemand met tinnitus neemt voortdurend een geluid waar in het oor of in het hoofd (fluiten, suizen, brommen, zoemen en soms meerdere geluiden door elkaar) zonder dat er een geluidsbron in de omgeving aanwezig is. Tinnitus wordt alleen door de persoon zelf waargenomen en kan dus niet door een ander worden gehoord. Het kan zo hinderlijk zijn dat ernstige beperkingen in het dagelijkse functioneren ontstaan.

Ongeveer 15% tot 20% van de westerse volwassen bevolking kan tinnitus waarnemen. Een kleine groep (3 tot 6%) ontwikkelt ernstige klachten ten gevolge van tinnitus, zoals concentratie- en slaapproblemen, angst, somberheid en vermoeidheid ten gevolge van tinnitus. In Nederland zijn er ongeveer 2 miljoen mensen (15%) die in meer of mindere mate tinnitus hebben, 340 duizend personen (3-4% van de bevolking) hebben last en zoeken hulp voor de klachten en circa 60.000 personen in Nederland worden in zeer ernstige mate belemmerd door de tinnitus (NIPO 2002).

Hoe klinken tinnitusklachten?
Dé tinnitustoon bestaat niet: het geluid van tinnitus verschilt per persoon en varieert van een suis, brom of piep tot een rinkelende bel, een combinatie van geluiden of een complete muzieksonate. Hieronder kunt u voorbeelden van tinnitustonen beluisteren.

(Let op dat je volume niet volledig openstaat, het geluid kan dan vrij hard klinken.)