Direct naar inhoud

Ronald Roubos, Arbeidsexpertise

Tijdens de eerste coronagolf in maart 2020 werd Ronald, een sportieve vijftiger, plotseling erg ziek. Donderdags voelde hij zich opeens wat grieperig en zondags kon hij nauwelijks nog de trap op. Testen waren nog niet beschikbaar.

Maanden van ziek zijn, opkrabbelen, terugvallen en weer verder gaan volgden. De re-integratiecoördinator van Libra Arbeidsexpertise heeft hem geholpen zijn leven weer op de rit te krijgen. Hoe?

Helse hoofdpijnen

“Na de eerste verschijnselen kreeg ik steeds meer klachten. Ik leed aan helse hoofdpijnen en enorme vermoeidheid. Als ik mijn tanden had gepoetst moest ik weer rusten. Geluiden kon ik niet verdragen. Ik ben nog nooit zó ziek geweest. Maar ik had geen koorts en het zuurstofgehalte in mijn bloed was op orde.”

Alles was moeilijk

“In juni 2020 ben ik langzaamaan weer aan het werk gegaan. Maar wat viel dat tegen. Gelukkig ben ik via mijn huisarts bij Libra Arbeidsexpertise gekomen. Hier vond ik het begrip waar ik naar zocht, want wat heb ik me alleen gevoeld. Niemand kon me vertellen wat ik had en dat maakte me heel onzeker.”

Zieke hersenen

“Toen mijn re-integratiecoördinator mij vertelde dat mijn hersenen heel erg ziek waren en dat ik daardoor al die klachten had, heb ik gehuild. Eindelijk was het duidelijk. Er was echt iets aan de hand. Mijn slechte concentratie, moeite met praten en lezen, de vermoeidheid hadden een oorzaak.”

Cognitieve revalidatie

“Mijn re-integratiecoördinator heeft mij geholpen om langzamerhand mijn leven weer op orde te krijgen. Ik trainde mijn lichamelijke én mijn cognitieve conditie. Ook gaf zij aan hoe ik kon beginnen met de opbouw van mijn werk. Beginnen met 2 uurtjes, daarna thuis 20 minuten rusten. Na 3 weken weer een uurtje erbij met een rustmoment tussendoor. En dit uitbouwen tot een volledige werkdag.”

Werken in blokken

“Nu, precies een jaar later, werk ik weer volledig. Het verschil is dat ik nu anders werk; in blokken. Dat helpt mij enorm om me te concentreren. Vroeger deed ik van alles tegelijk en door elkaar. Dat lukt niet meer. Nu doe ik hetzelfde werk maar op een meer gestructureerde manier.”

Geweldige werkgever

“Mijn werkgever was echt geweldig. Die bleef in mij geloven en gaf me alle ruimte om weer langzaam in te voegen. Daar ben ik dankbaar voor. Ik was altijd een gedreven werknemer met veel liefde voor mijn werk. Hij wilde mij niet missen. Nou dat hoor je wel eens anders. Credits voor hem dus.”

Net een film

“Als ik nu terugkijk op afgelopen jaar lijkt het net een film over iemand anders.

Wat ik mensen zou willen meegeven? ‘Zoek hulp en volg een traject dat je verder helpt. Grijp het aan en doe het. Je leven verandert maar is daardoor niet minder goed.’

"Toen mijn re-integratiecoördinator mij vertelde dat mijn hersenen heel erg ziek waren en dat ik daardoor al die klachten had, heb ik gehuild."