Direct naar inhoud

Guus Reinders, VIN-programma

Guus is op 16 december 2018 betrokken bij een auto-ongeluk. Hij is meteen buiten bewustzijn geraakt en met ernstige verwondingen naar het UMCG gebracht. Daar is hij geopereerd en naar de kinder IC gegaan. Tijdens de operatie is een deel van zijn schedel verwijderd.

Dit doen ze om de zwelling in de hersenen ruimte te geven om te kunnen groeien. In januari 2019 is het stuk schedel teruggeplaatst. Guus is in die periode niet bij bewustzijn gekomen. Marike Reinders, moeder van Guus vertelt het verhaal.

Opgeven voor het VIN-revalidatieprogramma van Libra R&A

Doordat een verpleegkundige ons attendeerde op het boek: "Mijn kind in coma" wisten wij: “Daar moeten we naar toe.” In februari 2019 was Guus medisch gezien klaar in het UMCG. Helaas was er een wachtlijst voor de VIN therapie bij Leijpark en moesten we ongeveer twee maanden wachten. Ter overbrugging is Guus naar het Roessingh in Enschede gegaan. Na twee weken kregen we ineens een telefoontje dat er plek was.

Start bij de volwassenen

Dinsdag 26 februari is Guus naar locatie Leijpark gegaan. Voor ons als ouders en zus Pien was het heftig. Het voelde als D-day, hier moet het echt gaan gebeuren en anders….. Wat dat anders was wisten we niet en daar wilden we ook zeker niet teveel over nadenken. Guus is de eerste paar dagen opgenomen op de volwassen afdeling van VIN. Aan het einde van de week is hij naar de kinderafdeling gegaan.

Keihard aan het werk

Guus was Paloc 4 (een niveau van bewustzijn) toen hij begon op locatie Leijpark. Vanaf de eerste minuut hebben wij veel betrokkenheid en deskundigheid ervaren. Iedereen was gemotiveerd en super enthousiast. Er is vanaf de eerste dag keihard gewerkt met Guus. Ook was er veel aandacht voor ons en Pien. Wij hebben vanaf het ongeluk de overtuiging gehad dat we zoveel mogelijk bij Guus moesten zijn. Met hem praten, filmpjes laten zien en muziek luisteren. Ondanks dat hij niet bij bewustzijn was hadden wij het idee dat hij onze aanwezigheid voelde. Gelukkig mochten we ook hier veel bij Guus zijn en hem deels zelf verzorgen.

 

Principes en gedachtes achter het VIN-programma

We hebben zo ook veel geleerd over de principes en gedachtes achter de VIN therapie. Heel duidelijk laten weten dat je er bent door te zeggen wie je bent en wat je gaat doen. Bij iedere aanraking benoemen waar het om gaat en tegelijkertijd met een krachtige druk laten voelen wat je doet. Dit was een heldere werkwijze die wij als ouders en zus ook gebruikten. We mochten ook aanwezig zijn bij de therapieën en daar zelfs ondersteunen en begeleiden. Dit was confronterend maar ook heel erg mooi en waardevol. We hebben zo van heel dichtbij het proces naar bewustzijn meegemaakt. Na twee weken observatie was het bewustzijnsniveau van Guus gewijzigd naar Paloc 6.

Informatie over Niet-Aangeboren-Hersenletsel (NAH)

Samen met familie en vrienden hebben we geluisterd naar het “hersenverhaal.” Hier wordt algemene informatie gegeven over Niet aangeboren hersenletsel en hoe dit invloed heeft op de rest van je leven. Op een heldere en duidelijke manier werd uitgelegd waar het letsel in de hersenen bij Guus zit. Ook eventuele consequenties werden benoemd. Het was heel fijn om dit samen met familie en vrienden te beluisteren. Er was alle ruimte voor vragen en opmerkingen.

De eerste lach

Wat waren we blij en ontroerd toen we hem voor het eerst na drie maanden weer hoorden lachen. Vanaf die eerste lach is hij steeds alerter gaan reageren. Tijdens de therapieën zag je veel vooruitgang. In het begin was er geen interactie en kon Guus de opdrachten niet uitvoeren. Hij deed eigenlijk niets zelf. Alle oefeningen en opdrachten werden benoemd maar door de therapeut uitgevoerd terwijl ze Guus begeleiden met de bewegingen. Na een paar weken zag je dat hij begreep wat hij moest doen maar het lukte hem niet. Weer een paar weken later lukt het om o.a. een simpele puzzel te maken, met letters de naam Pien in goede volgorde te leggen en vragen te beantwoorden door zijn hand op het kaartje “ja” en “nee” te leggen. Het kostte hem ontzettend veel moeite en energie.

Ontslag en verder revalideren

Vanaf Guus zijn 12e verjaardag, op 21 maart 2019 ging het heel snel. ‘s Morgens kon hij een paar letters mompelen en aan het einde van de dag sprak hij kleine zinnetjes. Hij kon knikken en schudden met zijn hoofd. Ook werd hij ondeugend en had meerdere keren per dag de slang van zijn neussonde in de hand. Om dit te voorkomen kreeg hij een grote handschoen om zijn rechterhand. Dit was een mooie uitdaging voor hem, hij had snel door hoe hij deze uit moest krijgen. Zes weken na binnenkomst is Guus bewust verklaard, Paloc 8 en kon hij op een andere plek verder revalideren.

Meer weten?

Wil je weten hoe het verder gaat met Guus, of ben je om een andere reden geïnteresseerd?
Kijk op de website van guuspowerbrain.nl Hier vind je het complete verhaal, adviezen, tips en trucs en veel informatie.

"Vanaf de eerste minuut hebben wij veel betrokkenheid en deskundigheid ervaren. Iedereen was gemotiveerd en super enthousiast."