Direct naar inhoud

Voor wie

In het behandelprogramma transitie begeleiden we jongeren van 12-25 jaar van kinderrevalidatie naar revalidatie voor volwassenen. Dit doen we in een aantal stappen.

Ben je 12 jaar of ouder en je hebt een afspraak bij je arts, dan mag jij zelf je vragen stellen. Bedenk van tevoren wat je wilt bespreken. Het is best handig om wat punten op te schrijven. Natuurlijk mogen je ouders mee om samen met jou het gesprek te voeren.

Als de arts een afspraak met je ouders heeft, mag jij daar ook bij zijn. Je hoort dan waarover zij praten en hoe er voor jou een behandelplan gemaakt wordt. Je mag ook zelf vragen stellen en je mening geven.

Ben je 14 jaar of ouder, dan mag je de laatste vijf minuten alleen komen. Zo leer je meer en meer om zelf met de arts te praten en dingen zelf te regelen. Als je kunt en wilt, mag je zelfstandig naar de speciale spreekuren, zoals het schoenenspreekuur of reparatieafspraken voor voorzieningen.

Als je 16 jaar of ouder bent, worden uitslagen van psychologische onderzoeken in principe aan jou zelf gegeven. Je mag zelf beslissen wie je meeneemt naar het uitslaggesprek, bijvoorbeeld je ouders, een vriend of een familielid. Vanaf deze leeftijd denk jij samen met je arts na over wat er in de toekomst nodig is aan zorg.

Als je 18 bent, ga je naar de volwassenrevalidatie. Hier wordt rekening gehouden met je leeftijd en kun jij verder je weg bepalen. Het is de bedoeling dat je vanaf nu een afspraak maakt, wanneer je vragen hebt. Je wordt niet meer standaard opgeroepen voor een controle bij de arts.