Direct naar inhoud

Behandelteam

Ieder mens is uniek en vaak zijn aandoeningen complex. Bij Libra krijgt u daarom te maken met een multidisciplinair behandelteam. Dit behandelteam bestaat uit verschillende professionals die intensief met elkaar én met u samenwerken. Doordat de teamleden samenwerken, kunnen zij elkaar aanvullen en versterken. We noemen dit multidisciplinair behandelen.

Het multidisciplinair team kijkt vanuit verschillende invalshoeken waardoor een compleet beeld van uw aandoening ontstaat. De samenstelling van het team is afgestemd op uw hulpvraag. Afhankelijk van de hulpvraag schakelen we diverse gespecialiseerde behandelaren in. Samen met de revalidatiearts vormen zij het behandelteam. Het behandelteam geeft advies en behandeling op lichamelijk, geestelijk en sociaal-maatschappelijk gebied.

Revalidatiearts

De revalidatiearts is de medisch specialist die de behandeling coördineert en inhoudelijk eindverantwoordelijk is. De arts is ook degene die vooraf bepaalt of iemand voor revalidatie in aanmerking komt. Voor vragen op medisch gebied kunt u bij hem of haar terecht. De revalidatiearts onderhoudt ook de contacten met de huisarts en neuroloog.

Naast de revalidatiearts kan het behandelteam, afhankelijk van uw behandelplan, ook bestaan uit de volgende zorgprofessionals:

Samen met u probeert de fysiotherapeut uw balans, lichaamshouding, lichamelijke conditie, het lopen en het uitvoeren van transfers (zoals opstaan uit een stoel of omdraaien in bed) te verbeteren. De fysiotherapeut stimuleert u dit ook in uw eigen omgeving te blijven oefenen. Bij het lopen en het maken van een transfer leert u de bewegingen heel bewust uit te voeren. Moeilijke transfers kunnen bijvoorbeeld beter opgesplitst worden in meerdere bewegingen die in kleine stapjes achter elkaar uitgevoerd worden.

Het blokkeren van een beweging komt bij Parkinson regelmatig voor. Dit wordt freezing genoemd. Een persoonlijke ‘cueing-strategie’ helpt in zo'n geval om te focussen. Zowel uw fysiotherapeut als uw ergotherapeut helpen u hierbij. Veelgebruikte cueing-strategieën zijn tikken, tellen of lijnen op de vloer.

Ergotherapie helpt u het dagelijks handelen verbeteren en kijkt samen met u wat er wél mogelijk is. De ergotherapeut adviseert u over manieren die het makkelijker maken om een activiteit uit te voeren. Denk daarbij aan activiteiten als aankleden, schrijven, eten, boodschappen doen, fietsen, autorijden of het uitoefenen van uw hobby’s. Ook als vermoeidheid of mentale veranderingen belangrijke bezigheden in de weg staan, kan de ergotherapeut u helpen.

Het blokkeren van een beweging komt bij Parkinson regelmatig voor. Dit wordt freezing genoemd. Een persoonlijk ‘cueing-strategie’ helpt u dan om hieruit te komen. Zowel uw ergotherapeut als uw fysiotherapeut helpen u hierbij. Veelgebruikte cueing-strategieën zijn tikken, tellen of lijnen op de vloer. 

De bewegingsagoog helpt u, rekening houdend met uw mogelijkheden van dat moment, om actief te blijven, niet bang zijn om te bewegen of te vallen en uw conditie op peil te houden of te verbeteren.

De bewegingsagoog begeleidt u bij diverse sportactiviteiten waaronder fitness, zwemmen, wandelen, boksen, dansen en nog veel meer sportieve activiteiten. Bewegen en plezier staan centraal.

Mensen met parkinson krijgen veel te verduren. Aan de hand van persoonlijke gesprekken met u en uw naasten, het uitvoeren van tests en observaties schept de psycholoog/psychologisch medewerker duidelijkheid in de opeenstapeling van psychosociale problemen, gedragsveranderingen en gevoelens (psycho-educatie). De neuropsychologische behandeling kan worden vervolgd door cognitieve revalidatieprogramma’s, waardoor u beter leert omgaan met beperkte cognitieve mogelijkheden.

De logopedist onderzoekt, behandelt en adviseert mensen die veranderingen ondervinden op het gebied van de communicatie (spraak, taal en gezichtsuitdrukking) en het eten en drinken. De logopedist leert u en uw naasten zo goed mogelijk om te gaan met de veranderingen. Daarnaast geeft de logopedist u tips en adviezen om optimaal te communiceren met uw omgeving, in voor u belangrijke dagelijkse situaties. Sommige mensen met Parkinson gaan zacht en binnensmonds spreken. De logopedist helpt dit te verbeteren door te oefenen met harder praten. Tijdens intensief oefenen let de logopedist met name op grotere bewegingen in ademhaling, stembanden en articulatiespieren.

Parkinson kan ook gevolgen hebben voor het kauwen en slikken en u kunt last hebben van speekselverlies. De logopedist bespreekt en onderzoekt op welk gebied u problemen ervaart en geeft u advies hoe u prettig en veilig kunt eten en drinken. Soms is er samenwerking met de diëtist, bijvoorbeeld wanneer er vragen of zorgen zijn over uw gewicht.

Parkinson raakt niet alleen u, maar het hele systeem waarin u leeft, werkt en een rol vervult. Maatschappelijk werk is op dit hele psychosociale aspect van Parkinson gericht. Wat betekent het om Parkinson te hebben? En wat zijn de gevolgen van de ziekte op het psychische en sociale vlak? Het draait om het verwerken en proberen te accepteren van de gevolgen van Parkinson. Of het nu gaat om de impact op de relatie met uw partner, kinderen of sociaal netwerk, de draaglast en draagkracht van de partner of om praktische problemen op gebied van huisvesting, zorg en aanpassingen in huis.

Opleiding en stage

Libra wil, naast het leveren van goede zorg, een uitdagende leer- en werkomgeving zijn voor professionals en studenten. Kennisontwikkeling en groei in eigen functioneren staan daarbij centraal. Jaarlijks lopen grote groepen studenten van diverse opleidingen stage bij Libra. Daarnaast leidt Libra, in samenwerking met andere zorginstellingen, een aantal artsen en psychologen op.

Tijdens uw behandeling kan het voorkomen dat u te maken krijgt met deze collega’s in opleiding en stagiairs.