Direct naar inhoud

Week van het Oorsuizen 2019

Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben te maken met een ruis, piep, brom, fluit, suis of een ander geluid. Het aantal stijgt, vooral onder jongeren. Van 4 tot en met 9 februari 2019 organiseert Stichting Hoormij voor de 5e keer de Week van het Oorsuizen.

Te maken hebben met tinnitus kan een strijd zijn. Met jezelf, voor acceptatie. Met mensen in je omgeving, die niet echt door hebben wat je meemaakt. In het gesprek met artsen bij wie je steeds opnieuw moet uitleggen wat de gevolgen zijn van je aandoening. Als de diagnose oorsuizen is gesteld, krijg je van de arts vaak te horen dat je er maar mee moeten leren leven. Er is immers medisch gezien niets aan te doen. Stichting Hoormij biedt handvatten om te leren omgaan met de klachten. Bekijk de voorlichtingsfilmpjes eens.

Leg uit wat je hoort

Begrip uit je omgeving is belangrijk. Hoe leg je uit aan anderen hoe belastend het is? Maak bijvoorbeeld gebruik van de geluidsfile ‘Tinnitus geen gehoor’. Hierop staan ruim 150 tinnitusgeluiden.

Medische informatie 

De Patiëntentool biedt informatie over de kno-richtlijn tinnitus in voor leken duidelijke taal. Ook voor huisartsen, waar de meeste mensen met tinnitus het eerst terechtkomen, heeft Stichting Hoormij een leidraad ontwikkeld. Deze is gratis te downloaden.

Informatiebijeenkomsten

Van 4 tot en met 9 februari 2019 vinden er diverse activiteiten plaats in Rotterdam, Amsterdam, Voorburg en Amersfoort. Meer informatie vind je hier.

Tinnitus Symposium

Dit jaar vindt er een Tinnitus Symposium plaats in Rotterdam. Diverse sprekers lichten nieuwe ontwikkelingen rondom tinnitus en gedragstherapieën toe. Ook is er extra aandacht zijn voor mensen die naast tinnitus last hebben van hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid). Voor hen zijn stilteruimtes ingericht.  

Meer informatie over de behandelingen van Tinnitus bij Libra R&A
Meer over de Week van het Oorsuizen 2019 op de website van Stichting Hoormij