Direct naar inhoud

Identificatie- en verzekeringsplicht

Bij Libra Revalidatie & Audiologie kan uw afspraak alleen doorgaan als u uw zorgpas en identificatiebewijs meebrengt op de dag van uw afspraak.

Identificatieplicht

Op 1 januari 2006 is de Zorgverzekeringswet in werking getreden. Onderdeel van deze wet is de identificatieplicht. Dit houdt in dat iedereen zich bij een bezoek aan een zorginstelling moet kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. Ook is volgens de zorgverzekeringswet iedereen die woont of werkt in Nederland en 18 jaar of ouder is, verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten(ziektekostenverzekering). Mogelijk wordt de pasfoto van uw identiteitsbewijs opgeslagen in ons patiƫntendossier.

Identificatieplicht voor kinderen/jongeren

Anders dan de algemene identificatieplicht is er in de zorg geen leeftijdsgrens. De identificatieplicht in de zorg geldt vanaf de geboorte, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. Een bijschrijving van een (minderjarig) kind in het paspoort van de ouder kan gebruikt worden ter legitimatie van het kind. De ouder moet dan wel mee om het kind te kunnen identificeren. Kinderen kunnen echter vanaf 26 juni 2012 niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouder. Een bijschrijving in een geldig paspoort kan nog wel gebruikt worden als identificatie in de zorg. Zie voor meer informatie www.rijksoverheid.nl

Zorgpas verzekeraar

Op uw zorgpas staan uw naam of de naam van uw kind en het polisnummer van de ziektekostenverzekering. Met de zorgpas van de verzekeraar weten wij waar u verzekerd bent en kunnen wij de rekening voor de behandeling direct doorsturen naar uw zorgverzekeraar. U hoeft de rekening dan niet zelf te declareren.

Waar toont u de zorgpas en het identiteitsbewijs?

  • Het inschrijf- en afsprakenbureau van locatie Blixembosch in Eindhoven
  • Het informatiepunt van locatie Leijpark in Tilburg
  • De receptie van locatie Weert
  • De receptie van onze Audiologische Centra waar u een afspraak heeft
  • 't Kwetternest

Reden van de identificatieplicht in de zorg

De identificatieplicht in de zorg is ingevoerd om misbruik met zorgpassen tegen te gaan. Een onverzekerde die gebruik maakt van een gestolen, gehuurde of geleende zorgpas maakt misbruik van een zorgverzekering. Hij of zij betaalt immers geen premie. Ook werkt deze vorm van fraude de kans op medische fouten in de hand. De patiƫnt wordt dan namelijk aangezien voor iemand anders, met een ander medisch dossier. Zorg dus bij uw (eerste) afspraak dat u altijd een geldig identiteitsbewijs bij u heeft!