Direct naar inhoud

‘Snelle Jelle’ hervond de balans

Vandaag is het de Europese Dag van de Beroerte. Elk jaar worden zo'n 41.000 mensen getroffen door een beroerte. Dat zijn ongeveer 113 mensen per dag. Ongeveer 80% van de mensen met een beroerte heeft een herseninfarct. Zo ook Mariëlle van der Aa.

Op een doordeweekse ochtend, nu bijna drieënhalf jaar geleden zakt Mariëlle van het ene moment op het andere moment in elkaar. Een herseninfarct bleek achteraf.

Omgaan met een nieuw leven

Na twee weken ziekenhuis gaat Mariëlle naar de kliniek van Libra Revalidatie & Audiologie op locatie Blixembosch. Bij Libra R&A doorloopt zij een revalidatietraject. Drie tot vier keer per dag volgt ze verschillende therapieën zoals fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, fitness, zwemmen én fietsen. In het revalidatietraject leert zij omgaan met haar veranderende lichaam, dat aan de rechterkant verlamd is. "Ik was vaak snel, alles ging vanzelf." Snelle Jelle is dan ook niet voor niets de bijnaam die ze aan haar studententijd overhield. “Je moet ontzettend wennen, bent ineens een gehandicapte vrouw. Bij iedere stap die je zet, moet je denken: “Zet je voet vooruit.”, aldus Mariëlle. 

“Ik ben zelf heel positief ingesteld, maar als je een revalidatietraject ingaat is het heel lastig om die positiviteit vast te houden. Uiteindelijk is het me gelukt, maar daar gaat wel een heel proces aan vooraf." Toen ze bij Libra R&A uitbehandeld was, voelde ze zich enorm op zichzelf teruggeworpen. Ze kwam in een soort rouwverwerkingsproces.”Je moet ook mentaal omgaan met je nieuwe leven, ook al ben je van binnen nog precies dezelfde.”


Foto: Mariëlle met haar vriendinnen

Documentaire over de balans terugvinden

Hoe pak je de draad weer op na een herseninfarct? Mariëlle maakte er samen met Monique Hermans van Moon Media een documentaire over. Het tweetal hoopt dat de 27-minuten durende documentaire anderen inspireert om uit te gaan van mogelijkheden in plaats van beperkingen. Mariëlle wil de film ook gebruiken voor voorlichting aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel. “Want de energie, de balans die je na zoiets heftigs kwijtraakt, kun je ook weer terugvinden. Niemand is altijd gelukkig, ook niet als je armen en benen het altijd doen.”

Lees hier het volledige interview met Mariëlle van der Aa in het Eindhovens Dagblad.

Bekijk hier korte versie van de documentaire Snelle Jelle:

Lees hier meer over het revalidatietraject van Mariëlle van der Aa bij Libra R&A.