Direct naar inhoud

Revalidatiearts Maurice Sopacua fietst elfstedentocht

Op maandag 29 mei (2e pinksterdag) fietst revalidatiearts Maurice Sopacua, werkzaam voor Libra R&A, de 235 kilometer van de Elfstedentocht in het team van het Prinses Beatrix Spierfonds.

Maurice Sopacua doet mee omdat hij jarenlang wetenschappelijk onderzoek heeft verricht naar de aandoening Dunne Vezel Neuropathie (DVN) en eind juni 2023 op dit onderwerp gaat promoveren. Daarnaast ziet hij in de dagelijks praktijk veel patiënten met spierziekten en wil hij op deze manier hen een hart onder de riem steken.

Met deze fietstocht probeert hij geld op te halen voor meer wetenschappelijk onderzoek en tegelijkertijd ook voor meer naamsbekendheid van spierziekten in het algemeen. Iedereen die wil kan hem steunen door een donatie te doen via zijn persoonlijke actiepagina.

“Mijn doel is om met deze tocht minimaal 1000 euro op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. Als revalidatiearts kunnen we tot op zekere hoogte iets voor patiënten met spierziekten betekenen. Met meer onderzoek en kennisvergaring kunnen we de (behandel)mogelijkheden in de toekomst hopelijk verder uitbreiden.”

Dunne Vezel Neuropathie

DVN is een spierziekte waarbij mensen last hebben van extreme pijn en gevoelsstoornissen. Naar schatting zijn er minimaal 9.000 mensen in Nederland met Dunne Vezel Neuropathie. Mensen met Dunne Vezel Neuropathie hebben last van brandende, prikkelende of schietende pijn. Vaak is er ook sprake van gevoelsstoornissen zoals verminderd gevoel voor temperatuur en/of pijnprikkels. Verder treden onder andere hartkloppingen en maag- en darmklachten op. Er is nog geen behandeling voor deze spierziekte. Het wetenschappelijk onderzoek richt zich op dit moment op het vinden van de oorzaken en het verbeteren van diagnostiek en behandeling.

15.000 Fietsers

Al meer dan 100 jaar fietsen op 2e Pinksterdag ongeveer 15.000 deelnemers de Fietselfstedentocht. De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward. Om de tocht te volbrengen moeten de deelnemers alle stempels bij de verschillende posten hebben gehaald en uiterlijk om 24.00 uur bij de laatste finishcontrole in Bolsward zijn.  

Help jij mee door een donatie te doen? Doneren kan via de website spieractie: https://www.spieractie.nl/fundraisers/maurice-sopacua-2