Direct naar inhoud

Proefschrift: Het niet-responsief waaksyndroom in Nederland: uitkomsten van een vicieuze cirkel

Willemijn van Erp is Specialist Ouderengeneeskunde bij Libra R&A en daarnaast Promovendus Radboudumc/ Coma Science Group Liège. Woensdag 4 november verdedigt ze haar proefschrift ter verkrijging van een doctoraat aan de universiteiten van Nijmegen en Luik.

Willemijn over haar proefschrift:

Dit proefschrift is een verslag van het onderzoek dat ik de afgelopen 9 jaar heb mogen uitvoeren, in combinatie met de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde – dit heet een AIOTO-traject. Je kunt het zien als een beschrijving van de situatie van mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis (LBS) in Nederland, waarbij patiënten helaas lang niet altijd de behandeling kregen die ze nodig hadden.

Verkeerde diagnoses kwamen veel voor, behandelaars werden onvoldoende in de gelegenheid gesteld revalidatie te bieden. Ondertussen werden er zware beslissingen genomen: de helft van de overlijdens in ons onderzoek vond plaats na het staken van de kunstmatige voeding- en vochttoediening. Soms overleden mensen zo tientallen jaren na het letsel; één patiënt was al langer in een niet-responsief waaksyndroom, dan ik leef. Zeer indrukwekkend, en ook heel verdrietig.

Lees hier het volledige interview met Willemijn van Erp over haar proefschrift