Direct naar inhoud

Over het Nu én de Toekomst

Geert-Jan is als (ex) revalidant en ervaringsdeskundige betrokken bij het e-health programma. Lees je zijn maandelijkse blog, dan ben je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen. Geert-Jan gebruikt de trein als metafoor. Vandaag zijn blog over de maand mei.

Afgelopen maand ontving ik positieve reacties en positief kritische opmerkingen van medewerkers. Daar ben ik blij mee. Ik weet dat ik als ‘early adopter’ (voorloper) in mijn blog soms een tikkeltje futuristisch overkom. Dat hoort erbij. Ik schrijf nou eenmaal over het versnellingsprogramma ‘Digitalisering bij Libra én de toekomst’. Een toekomst waarin jij als medewerker leidend bent én waarin de techniek jou ondersteunt bij je waardevolle werk.

De toekomst volgens het ICT&Health-congres

Deze maand bezocht ik samen met collega’s Mayke Bankers (Beleidsmedewerker Kenniscentrum) en Patricia Janssen (Informatiemanager) het ICT&HEALTH-congres. We werden meegenomen in een prachtig stukje toekomst.

Onze huidige minister van langdurige zorg, Connie Helder, verwoordde het mooi: “het momentum is nu voor het toepassen van technologie en innovaties in de zorg.”

Daarmee doelde ze op de groeiende (complexe) zorgvraag en het niet-evenredig-meegroeiende of zelfs dalende aantal medewerkers in de zorg.

Ze zei onder meer: “Het momentum is nu; de inzet van digitalisering en e-Health is noodzakelijk om zorg te kunnen blijven leveren.”

Ook Libra wil over tien jaar nog noodzakelijke zorg bieden. Om deze zorgtransformatie tot stand te brengen hebben we elkaar nodig en moeten we over sectoren heen kijken.

Verandering blijft

Als ik naar de toekomst kijk, sta ik graag even stil bij het hier en nu. Hier, vandaag, nu is het moment waarin we leven, werken en zijn. Als ik vooruit kijk en mag dromen dan zie ik dat we onderhevig zijn aan verandering. Een oude wijze man heeft mij eens het volgende gezegd: de enige constante in het leven is ‘verandering’, zonder ‘verandering’ geen vooruitgang. 

Kritische punten zetten aan tot verandering

Naast positief ondersteunende reacties krijg ik ook positief kritische opmerkingen. Die opmerkingen (vaak terecht) en mijn reactie hierop wil ik graag met jullie delen. Wellicht lopen meer mensen tegen deze problemen aan en geeft mijn reactie uitzicht.

Beeldbellen
Opmerking: Tijdens een online consult via beeldbellen kan ik het EPD niet raadplegen.

Antwoord: Het is vervelend dat MS Teams niet werkt binnen de werkomgeving, hierdoor is het inderdaad niet mogelijk om tijdens het videobellen het EPD te raadplegen.
Een terechte ergernis. Een ergernis waarvoor ICT al enige tijd zoekt naar een oplossing. We zijn bezig met de overgang naar een nieuwe werkomgeving waarbinnen het wél mogelijk is om te videobellen. Hopelijk is dit probleem dus snel voor jullie verholpen en deze oplossing voor jullie allen toegankelijk.

Mobiele devices 
Opmerking: Ik heb nog steeds een oude telefoon met weinig functionaliteiten.

Antwoord: Veel van jullie hebben momenteel een telefoontoestel met weinig functionaliteiten Je kunt er geen filmpjes mee maken, niet op videobellen en de geluidskwaliteit is niet al te best.
Daar komt verandering in. Begin van dit jaar hebben we bij jullie geïnventariseerd welke functiegroepen voor hun werk een mobiele telefoon nodig hebben en waar deze aan moet voldoen (ook gekeken naar de ontwikkelingen van de nabije toekomst). Op dit moment draaien een 10-tal collega’s een pilot met nieuwe telefoons. Zij onderzoeken of deze telefoons aansluiten bij de wensen en behoeften. We willen, alvorens we ze voor de hele organisatie aanschaffen en inrichten, zorgen dat we het juiste toestel kiezen dat goed werkt, makkelijk te bedienen is, voldoende snelheid heeft, maar vooral ook goed aansluit bij wat de praktijk vraagt.

Planning
Opmerking: Ik kan ’s avonds niet even snel mijn rooster raadplegen vanaf mijn mobiele telefoon.

Antwoord: Hoe fijn zou het zijn als het rooster direct toegankelijk is vanaf een mobiele telefoon. Of dat de registratie van contacten binnen enkele minuten gebeurd kan zijn. Deze wensen zijn meegenomen in de ontwikkeling van het nieuwe EPD en bijbehorende roosterplatform met daarbij: hoe kunnen we dit zo efficiënt mogelijk doen waardoor voor jullie de administratieve lasten zo min mogelijk zijn.

Samen maken we iets moois

De benodigde technologie is voor de zorg steeds meer beschikbaar. Laat je inspireren door mijn blogs, schroom niet om zaken aan de kaart te stellen en heb vertrouwen in je collega’s. Zij doen hun uiterste best om het werk voor jou veiliger en gemakkelijker te maken.

Volgende maand meer…