Direct naar inhoud

Libra en TU/e presenteren automatisch rollator-remsysteem op DDW’19

Het Ir. Otten Fieldlab van Libra R&A en de Technische Universiteit Eindhoven hebben een automatisch remsysteem voor rollators ontwikkeld, de zogeheten PROllator. Een prototype van dit rollator-remsysteem wordt gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week 2019.

Werking

Yff Verstraeten, projectleider legt uit hoe het systeem werkt: “Het slimme remsysteem meet de afstand tussen de gebruiker en de rollator. Als de gebruiker te ver van de rollator vandaan loopt of wanneer de gebruiker valt, wordt het steunvlak te groot. Wanneer dit gebeurt, activeren de remmen waardoor de gebruiker de tijd heeft dichter bij het steunvlak van de rollator te gaan lopen opdat er weer een veilige situatie ontstaat.”

Voordelen

  • “Het slimme systeem kan helpen bij het voorkomen van rollator-gerelateerde ongelukken. Vier procent van alle ongelukken in de leeftijdscategorie 65+ is momenteel rollator-gerelateerd. Dit brengt jaarlijks een medische kostenpost van bijna 50 miljoen euro met zich mee. Deze kosten kunnen gereduceerd worden met behulp van deze technologie.
  • De PROllator is het eerste slimme rollatorsysteem dat ook voor de kleinere eindgebruiker financieel haalbaar wordt. De PROllator richt zich op één primaire functie (het voorkomen van ongelukken), waardoor de kosten van het apparaat vele malen lager en dus gunstiger zijn voor de eindgebruiker. De enige slimme rollator die momenteel in de markt is, kost tussen de €500 en €10.000 en is daarmee enkel te bekostigen door grote revalidatiecentra. Die rollator kent allerhande extra opties (denk aan dansen met  de rollator, videobellen met vrienden/familie en de rollator naar je toe te laten rijden als je hem roept) die niet iedere gebruiker wenst of zal gebruiken.
  • Het systeem is universeel te plaatsen en kan daarmee op bestaande rollators bevestigd worden. Gebruikers kopen dus een los systeem bij een verkoper van medische hulpmiddelen en laten daar het slimme systeem op hun rollator plaatsen en instellen. De aanschaf van een nieuwe rollator is dus niet nodig.”

DDW 2019

Het innovatieve remsysteem is te bekijken op Strijp-T in het TQ gebouw, van 19 tot 27 oktober 2019. Yff Verstraeten, projectleider van de TUe, is daar aanwezig voor een demonstratie en uitleg over het systeem.

Bezoek de website van Dutch Design Week 2019