Direct naar inhoud

Hoorrevalidatie voor werkende slechthorenden

De inzet van hoorrevalidatie op een audiologisch centrum bij werkende slechthorenden kan de herstelbehoefte, die zij nodig hebben na een dag werken, verkorten. Dat blijkt uit het onderzoek van Hanneke van der Hoek-Snieders en collega’s werkzaam op de afdeling Audiologie van het Amsterdam UMC- locatie AMC.

Aan het onderzoek deden 60 patiënten, tussen de 22 en 63 jaar, van het Amsterdam UMC en Libra Revalidatie en Audiologie mee. De werknemers die werden gevolgd voor het onderzoek, kregen multidisciplinaire hoorrevalidatie aangeboden passend bij hun hulpvraag, zoals alle patiënten dat krijgen op beide audiologische centra. Hierbij konden bijvoorbeeld een audioloog, bedrijfsarts, maatschappelijk werker en logopedist betrokken zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat de herstelbehoefte significant lager was ná hoorrevalidatie op een audiologisch centrum. Er is dus aangetoond dat de ervaren vermoeidheid na een werkdag lager kan zijn na hoorrevalidatie. Omdat dit niet bij alle werknemers het geval was, geeft dit ruimte om na te denken hoe de hoorrevalidatie voor werknemers met gehoorverlies verder verbeterd kan worden.

Meer lezen

Het volledige onderzoek is (Engelstalig) te lezen op https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36094620.

Bekijk ook de Libra folder over ‘Gehoorproblemen op het werk’.