Direct naar inhoud

HandbikeBattle Dutch edition 9 oktober 2021: overwinnen!

Met een handbike de Kaunertaler gletscher in Oostenrijk beklimmen. Een uitdaging die onze Libra Bikers ieder jaar met veel plezier, moed en doorzettingsvermogen aangaan tijdens de HandbikeBattle. Ook dit jaar gaat ons team de Battle weer aan! Maar dan in eigen land tijdens de Dutch edition van de HandbikeBattle.

Belonen en motiveren

Al voor het tweede jaar kan het sportevenement niet in Oostenrijk georganiseerd worden, vanwege COVID-19. “Uitstel was geen optie meer”, vertelt Rogier Broeksteeg, voorzitter van de Stichting Handbike Events. “Er zijn mensen die al sinds het najaar van 2019 trainen om naar Oostenrijk te gaan. We willen die inspanning graag belonen en hen motiveren in beweging te blijven. Het Tom Dumoulin Bike Park heeft alles wat we nodig hebben: hoogteverschillen, ruimte en een veilig parcours. Geen Oostenrijkse bergen met hun typische taferelen, maar we gaan dat sfeertje wel neerzetten.”

Grensverleggend

Voorafgaand aan de Battle trainen de Libra Bikers zowel samen als zelfstandig. Een team van enthousiaste medewerkers van Libra (bewegingsagoog, fysiotherapeut, ergotherapeut en een verpleegkundige) begeleidt het team. De deelnemers leggen het parcours volledig af op armkracht. Anne Boidin, bewegingsagoog bij Libra Revalidatie & Audiologie: “Onze intentie met deelname aan de HandbikeBattle is dat we onze revalidanten willen laten inzien dat ze veel meer kunnen dan ze denken. Dit team is een groot voorbeeld voor mensen met een beperking die ook grenzen willen verleggen. Door deze prestatie hopen we dat veel mensen realiseren dat er met doorzettingsvermogen en wilskracht veel mogelijk is.”

Wetenschappelijk onderzoek

Aan de HandbikeBattle is een wetenschappelijk onderzoek gekoppeld om te bestuderen wat de effecten zijn. Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers de revalidatiebehandeling nog verder te verbeteren. Ingrid Kouwijzer startte in 2016 met een promotietraject en promoveerde in januari 2021. Uit haar onderzoek kwamen tips en adviezen over trainen en het testen van fitheid. Ook is er nu meer bekend over de positieve effecten van trainen voor de handbikebattle op gezondheid, fitheid en kwaliteit van leven. De komende jaren wordt het onderzoek voortgezet voor extra verdieping.

Volg @handbikebattle op 9 oktober via Facebook, Twitter en Instagram voor een live-verslag van het evenement. Voor meer informatie, kijk op: www.handbikebattle.nl