Direct naar inhoud

Handbikebattle: mensen ervaren dat ze veel meer kunnen dan ze denken

Tijdens de 7de editie van de Handbikebattle deed Libra R&A weer mee met een team van 5 Libra Bikers. Na een half jaar intensieve training begon op 9 juni eindelijk de Handbikebattle week. Uitvalsbasis van de Libra Bikers was ook dit jaar Haus Renate in het altijd mooie Kaunertal.

Op maandag kregen alle deelnemers een workshop om wat klim- en bochttechniek te oefenen. Mooi gezicht alle teams zo bij elkaar! De deelnemers fietsten deze dag al een kwart deel van de berg op. Onder begeleiding van paralympisch kampioen Jetze Plat kregen zij handige tips en tricks om te kunnen toepassen op de berg. Op dinsdag deden de Libra Bikers zelf nog een training waarbij ze de eerste 5 kilometer meepakten van de berg. Jan, Francien, Sylke, Jan Willem en Ingrid fietsten dus al de helft van de berg op voordat de battle begon! De conclusie mooi samengevat door Jan: “We hebben zo goed mogelijk getraind in Nederland, maar niks daarvan kun je vergelijken met hoe zwaar het is om hier de berg op te fietsen. Dat is niet na te bootsen”.

Klaar voor de start

De Libra Bikers kregen woensdag een welverdiende rustdag die ze fijn met hun familie konden doorbrengen. Genieten van de mooie omgeving en even ontspannen. Op deze dag was het de beurt aan de begeleiders om zich in het zweet te werken en de berg op te fietsen. ‘s Avonds ging het hele gezelschap gezellig samen eten en werden de laatste voorbereidingen getroffen voor de grote dag waar het allemaal om begonnen was; de Handbikebattle!


Handbikebattle dag!

09.00 uur: iedereen staat klaar aan de start om hun eigen avontuur van 20 kilometer aan te gaan op de Kaunertal Gletscher. Jan Willem en Francien waren de eersten van de Libra Bikers die mochten starten. Jan Willem ging er als een speer vandoor, met het doel om zijn tijd van vorige jaar te verbeteren (3:18 uur). Helaas kreeg hij onderweg wat technische problemen met zijn handbike waardoor hij zeker 25 minuten is verloren. Maar toch met een knappe eindtijd van 2:59 uur was Jan Willem als tweede boven van de Libra Bikers. Francien ging goed van start maar had het moeizaam. Ze ploeterde zich door de eerste 17 kilometer heen. Bij de laatste verzorgingspost voor de finish kreeg ze te horen dat ze al 30 minuten achterliep, wat betekende dat ze de laatste 3 kilometer geduwd moest worden. Dit zag Francien niet meer zitten, ze was op. Ze besloot om met de auto mee te gaan tot 200 meter voor de start. Hier stapte ze weer op de handbike, zodat ze wel de finish nog heeft kunnen ervaren en uitfietsen. Het doel was natuurlijk de top bereiken, maar voor deze dag heeft Francien er alles uitgehaald wat er toen inzat. Een topprestatie van 17 kilometer!

Daarna ging Jan van start. Hij zou meedoen voor de gezelligheid om met zijn team gezellig boven te komen. Maar na hard trainen en een strak voedingsdieet bleek Jan wel wat meer in zich te hebben. Het doel werd uitgebreid. Jan was van plan om zonder al te veel stopmomenten boven te komen. En dat lukte! In een toptijd van 2:49 uur was hij als eerste van de Libra Bikers boven. En dat met maar een half jaar handbike ervaring!

Als laatste startten Ingrid en Sylke. Ingrid deed mee op de e-bike omdat we na een tijdje bij de trainingen concludeerden dat het zonder ondersteuning voor dit jaar nog niet ging lukken. Ingrid hield een constant tempo waardoor zij in 3:59 uur boven was!

Als laatste van de Libra Bikers kwam Sylke over de streep. Drie jaar geleden deed ze voor het eerst mee aan de battle met een e-bike. Na wat operaties en hard trainen besloot zij nog één keer de berg op te willen zonder ondersteuning. En dit is haar gelukt! Het was een lange zware tocht van 5:30 uur, maar met als klap op de vuurpijl de 1e prijs in het H2 klassement!

Ongelooflijk trots

Wij zijn als begeleidingsteam ongelooflijk trots op de prestatie van Jan, Francien, Ingrid, Jan Willem en Sylke. Wat een kanjers en wat een topprestatie hebben ze geleverd!

Dank ook aan alle donateurs voor hun bijdragen. Mede dankzij jullie was deze fantastische week mogelijk.

Het mooie van de handbikebattle is dat wij mensen kunnen laten zien en ervaren dat ze veel meer kunnen dan ze denken. Daarnaast hopen wij ze te stimuleren om te blijven bewegen na de batle. En dat die missie slaagt, hebben de afgelopen jaren wel bewezen. Van de vijf edities die Libra mee heeft gedaan tot nu toe, met maximaal 6 deelnemers per jaar, zijn er met zekerheid 16 deelnemers blijven handbiken. Een aantal van hen zien we ook jaarlijks terug als individuele deelnemer tijdens de Handbikebattle. Dit jaar vielen de oud-Libra Bikers ook nog goed in de prijzen. Zo was Ed Roeters (2016) in 1:57 uur als eerste boven van de H5 klasse, werd Dennis Verkuijlen (2018) tweede in de e-bike klasse en werd Mireille Bechtold (2017) derde in de e-bike klasse.

Uiteraard gaat het voor ons niet om winnen, maar dit maakt je als begeleidingsteam toch een beetje trots!