Direct naar inhoud

Expositie Gijs van de Schoot

Van november tot en met januari kun je de expositie van Gijs van de Schoot op locatie Blixembosch bekijken. In januari 2021 werd Gijs getroffen door een herseninfarct en in maart van dat jaar is hij gaan revalideren bij Libra Revalidatie & Audiologie. Gijs heeft gelukkig, ondanks het infarct, zijn creativiteit nooit verloren.

Van november tot en met januari op locatie Blixembosch. Gijs van de Schoot woont in Veldhoven en noemt zichzelf een echte Oirschotenaar. Hij is in 2018 begonnen met schilderen, nadat zijn vrouw een hersenoperatie moest ondergaan. Een heftige gebeurtenis in zijn leven. In deze periode ging een goede vriend van Gijs op schilderles en vroeg hem om mee te gaan.

Gijs vertelt: ‘’Ik deed maar wat in het begin, maar gaandeweg ging het beter voor mijn gevoel’’. Schilderen werkte in deze periode als een uitlaatklep voor Gijs. Een van de werken die hij destijds heeft gemaakt heet ‘Epilepsie’ en verwijst hiernaar. Echter, dit kunstwerk is niet het enige wat hij heeft geschilderd. Er volgden nog zo’n 23 schilderwerken.

In januari 2021 werd Gijs getroffen door een herseninfarct en in maart van dat jaar is hij gaan revalideren bij Libra Revalidatie & Audiologie. Gijs heeft gelukkig, ondanks het infarct, zijn creativiteit nooit verloren. Rond Pasen 2021, nog tijdens zijn revalidatie, heeft hij het schilderen weer opgepakt. Gijs vond een nieuwe manier om zijn schilderwerken te maken. Hij merkte dat schilderen op een schildersezel wat moeilijker ging, maar vond de oplossing door het schilderij plat op tafel te leggen. Zo ontstonden er nog eens 21 werken. Deze werken zijn te herkennen aan het groene stickertje naast het schilderij.

De revalidatieperiode ervaarde Gijs als intens, prettig en hij heeft hier veel plezier gehad. Als dank voor de hulp die hem is geboden, heeft hij Libra een kunstwerk geschonken, genaamd: Revalidatie. De tekst bij het kunstwerk vertelt het verhaal: ‘Met gebundelde krachten wordt in verschillende disciplines therapie gegeven. Deze verloopt vaak in pieken en dalen en geeft aan eenieder een kans om terug te keren in de maatschappij.’

Gijs hoopt voor de andere patiënten hetzelfde en heeft hiervoor een boodschap: Geef niet op!  

Kunst bij Libra

De expositie is gratis te bezoeken van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Bezoekadres: Libra R&A locatie Blixembosch, Toledolaan 2, 5629 CC Eindhoven, in de gangen op de begane grond. Bij het tafeltje links in de hoofdgang is meer informatie over de expositie te vinden. In overleg met Gijs kan een kunstwerk gekocht worden. Als je hier interesse in hebt, neem dan contact met hem op via: gijsvandeschoot@gmail.com

Meer kunst bij Libra

Drie tot vier keer per jaar organiseren de kunstcommissies van Libra een expositie met uiteenlopende kunstwerken op de locaties Leijpark (Tilburg) en Blixembosch (Eindhoven). Deze exposities zijn altijd vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden.