Direct naar inhoud

Deelnemers Handbikebattle schitteren in podcast Bergen Verzetten

Revalidatiearts Casper van Koppenhagen en podcastmaker Femke Bosma maakten een 7-delige podcastserie ‘Bergen verzetten’. Met inspirerende verhalen over het overwinnen van fysieke, mentale en emotionele tegenslag.

Op 23 juni 2022 was het zo ver. Daar, in het Kaunertal in Oostenrijk, beklommen zo'n 130 deelnemers een gigantische berg. Op armkracht, in een handbike. Voor de meesten ter afsluiting van een intense revalidatieperiode. In deze podcast volgt revalidatie-arts Casper van Koppenhagen 6 verschillende deelnemers die vertellen over hun verhaal, en waarom ze deze extreme uitdaging aangaan. Verhalen die gaan over het hervinden van jezelf, veerkracht, verdriet toelaten en hulp accepteren. Zullen ze het voor elkaar krijgen om boven op die berg te komen?

Aflevering 6 Lisa: acceptatie

De avond voor de wedstrijd is aangebroken. Wielrenner Rob Harmeling vertelt in een pep-talk over hoe je het best met een stijle berg om kunt gaan. Maak de berg je vriend, geeft hij als advies. Maar hoe? Deze aflevering is Lisa aan het woord. Lisa heeft vanuit Libra meegedaan aan de handbikebattle met de Librabikers. Ze leidt na een diagnostisch traject van 2 jaar sinds 2019 aan Friedreichse ataxie, een progressieve neurologische spieraandoening. In de afgelopen jaren verloor zij in toenemende mate de controle over haar armen en benen, waarbij de verdere ontwikkeling van haar ziekte onzeker is. Hoe kun je zo'n diagnose leren accepteren?