Direct naar inhoud

Brand- en rookmelder verplicht per 1 juli 2022

Speciale waarschuwingssystemen voor mensen met een gehoorbeperkingen Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op elke verdieping van iedere woning een brand- en rookmelder te hebben. Maar wat als je ernstig slechthorend of doof bent. Hoe wordt je dan gealarmeerd als elke seconde telt?

Speciale brand- en rookmelders

Er bestaan speciale wek- en waarschuwingssystemen voor mensen met een gehoorbeperking. Deze worden via een trilsysteem gekoppeld aan een wekker én aan brand- en rookmelders. Dit ingenieuze systeem zorgt ervoor dat je bij brand en/of rook wakker wordt getrild. Tegelijkertijd zie je een sterk lichtsignaal.

Vergoeding

Als je via je zorgverzekering in aanmerking komt voor vergoeding van hoortoestellen, dan kom je waarschijnlijk ook in aanmerking voor vergoeding of bruikleenregeling van een wek- en waarschuwingssysteem. Je hebt hier wel een recent audiogram en in de regel ook een recept voor nodig. De benodigde apparatuur wordt bij je thuis geïnstalleerd. Dat geeft een veilig gevoel en kan erger voorkomen.  

Weetje

Uit een folder van een leverancier:

“Wist u dat uw neus in diepe rust is als u slaapt? Hierdoor wordt u bij brand niet wakker van de rook. Omdat elke seconde telt is tijdige alarmering essentieel. Als u slaapt blijft de rookmelder wakker.”

Meer weten?

Neem eens een kijkje op de website van de HoorInfoTheek (HIT). Zij kunnen je verder informeren.