Direct naar inhoud

Bibian Mentel zoekt kandidaten voor nieuwe, speciale beenprothese

Bibian Mentel wil met haar Mentelity Foundation de eerste 100 prothesegebruikers een JUMP laten aanmeten. Dit om te bewijzen dat de JUMP de nieuwe standaard moet worden voor prothesegebruikers en te laten zien dat de JUMP bijdraagt aan een vollediger en gelukkiger leven.

Meervoudig Paralympisch kampioen Bibian Mentel helpt met haar eigen foundation, de Mentelity Foundation, kinderen en jongeren met een lichamelijke uitdaging. De missie van haar stichting is om mensen met een lichamelijke uitdaging aan het bewegen te krijgen en ze laten denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.

Protheses

Voor Bibian was en is het heel normaal dat zij voor haar sport meerdere protheses heeft om te kunnen gebruiken. Voor het grote merendeel van de prothesegebruikers in Nederland is dit niet het geval. Zij maken slechts één keer in de paar jaar aanspraak op een vergoeding vanuit de zorgverzekering voor één prothese. Met deze prothese moeten vervolgens alle activiteiten uitgevoerd worden. Bibian Mentel: “Stel je mag eens in de drie jaar één paar nieuwe schoenen uitzoeken. Dan kies je voor een makkelijke schoen waar je alles een beetje op kan doen, bijvoorbeeld een sneaker. Dan moet je echter ook met je sneaker voetballen, op de racefiets, zwemmen of bergbeklimmen.”

Voor mensen met een beenprothese is dit de normale gang van zaken. Zij kiezen de meest gangbare prothese, maar dit is vaak niet een prothese waar ze op kunnen sporten. ‘’Een sportprothese is erg duur en kan daarom een belemmering zijn voor prothesegebruikers”, aldus Bibian Mentel. “Wij van de Mentelity Foundation vinden dat iedereen het recht heeft om goed te kunnen sporten en dat je niet geremd mag worden door een incapable prothese. Daarom hebben wij de JUMP bedacht.”

JUMP

Met de JUMP wil Bibian zich richten op het stimuleren van bewegen bij mensen met een (gedeeltelijke)beenamputatie. Het biedt de mogelijkheid om gemakkelijker dagelijkse activiteiten uit te voeren en om meerdere sporten uit te proberen. In samenwerking met prothesemaker Frank Jol en Gyromotics is er een speciale prothese ontwikkeld waarmee zowel de dagelijkse activiteiten als het uitoefenen van verschillende sporten een stuk makkelijker wordt. Daar waar je normaal één dagelijkse voet vergoed krijgt, krijg je hierbij een vergoeding van meerdere voeten. “Dat komt omdat je bij deze prothese een voet krijgt waarbij je de voet in meerdere standen kunt zetten en je kan beschikken over meerdere voeten. Je kan deze voet in de stand zetten voor dagelijkse activiteiten maar ook in een stand voor sport activiteiten. Die zijn vervolgens eenvoudig te wisselen. Nog sneller dan je van schoenen wisselt.”

Bibian Mentel wil met haar Mentelity Foundation de eerste 100 prothesegebruikers een JUMP laten aanmeten. Dit om te bewijzen dat de JUMP de nieuwe standaard moet worden voor prothesegebruikers en te laten zien dat de JUMP bijdraagt aan een vollediger en gelukkiger leven.

Contact

Heb jij een beenprothese of ken je iemand met een beenprothese? Neem dan contact op met juul@mentelity.org en meld je aan om deze prothese als een van de eerste te gebruiken. Laat zien dat het JUMP concept de nieuwe standaard moet worden. Iedereen moet toch kunnen sporten?