Direct naar inhoud

Baby-peuter CIMT-BIT-behandeling: Stimuleert hand/armbewegingen

Soms functioneert één arm of hand bij een jong kind iets minder goed. Het kinderteam van Libra heeft voor deze kinderen vanaf 8 maanden een behandeling, ook zonder diagnose.

Als er bij een jong kind een verschil is bij het inschakelen en bewegen tussen de linker en rechterarm en/of hand is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met behandeling, zodat beide armen en handen zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Natuurlijk is onderzoek naar de oorzaak ook belangrijk. Maar inmiddels is gebleken dat behandeling op jonge leeftijd, ook al is er (nog) geen diagnose, heel zinvol is.

Het kinderteam van Libra Revalidatie gaat met deze kinderen (vanaf 8 maanden) aan de slag en biedt behandeling.

Wat houdt de behandeling in?
Tijdens de CIMT-BIT-behandeling leren baby’s en peuters op speelse wijze hun aangedane arm en/of hand meer en goed te gebruiken. Deze behandeling heet Baby Peuter CIMT – Bit en staat voor Constraint Induced Movement Therapy, gevolgd door Bimanuele Training.

Tijdens spel stimuleert de ergotherapeut de aangedane hand door de andere hand te verstoppen in een sokje. Maar ook intensieve tweehandige spelletjes worden gebruikt. Plezier en uitdaging van het kind staan voorop!

Een kind komt voor behandeling in periodes van 8 aaneengesloten weken afgewisseld met steeds 8 weken rust. Ouders oefenen thuis iedere dag 30 minuten en worden intensief begeleid door een gespecialiseerde ergotherapeut.

De doelen voor de behandeling formuleert het team op basis van een spel-test (video) én de zorgvraag van ouders. Alle aspecten van de arm-handfunctie: reiken, grijpen en loslaten komen aan bod.

De CIMT-BIT-behandeling is al veel gebruikt en bewezen bij oudere kinderen en wordt inmiddels ook succesvol ingezet voor de behandeling van heel jonge kinderen.

Voor wie?
De CIMT-BIT-behandeling is voor kinderen van 8 tot 30 maanden.

Voor oudere kinderen bestaat er al zo’n behandeling bij Libra Revalidatie.

Hoe aanmelden?
De specialist, huisarts of consultatiebureauarts kan een kind verwijzen naar de revalidatiearts. Tijdens het eerste consult bespreekt de revalidatiearts met de ouders of CIMT-BIT-behandeling geschikt is voor hun kind.