Vinz Biemans, TOS

Vinz is een vrolijk jongetje van 3 ½. Toen hij 1 ½ was, trokken zijn ouders aan de bel bij de arts van het consultatiebureau. Hij sprak weinig en zei nog maar 3 woordjes. Ze herkenden dit probleem; hun oudste zoontje Jens sprak de eerste 2 ½ jaar helemaal niet en was uiteindelijk doorgestuurd naar Libra Audiologie. Met Vinz waren ze er gelukkig eerder bij.

TOS, Taal-Ontwikkelings-Stoornis

Melanie, moeder van Jens en Vinz, vertelt: “Toen mijn oudste zoontje Jens na 2 ½ jaar bij Libra Audiologie kwam, was er nog weinig bekend over een ‘Taal-Ontwikkelings-Stoornis’ (TOS). Jammer genoeg waren we toen aan de late kant. Want hoe eerder je een TOS behandeld, hoe beter het is voor het kind.

Vinz onze jongste zoon kwam met 1 ½ jaar bij Libra. Uit onderzoek bleek: Vinz begrijpt alles goed, maar het is moeilijk voor hem om een reactie om te zetten in taal. Dat taalstukje is gelukkig wel goed te trainen. Hoe vroeger je met taaltraining begint, des te beter resultaat.

't Kwetternest in Uden

Melanie: “Vinz ging 13 maanden, 3 dagdelen per week naar ‘t Kwetternest in Uden; een peutergroep voor kinderen met een TOS. Dit heeft hem heel goed gedaan. Hij leerde gebarentaal en iedere week kwam hij thuis met een paar nieuwe woordjes. Stap voor stap ging hij vooruit. Tussendoor werd hij steeds getest.

Tijd om verder te gaan

Melanie: “Nu, na 13 maanden is de score van Vinz zó goed, dat hij verder mag naar de reguliere peuterspeelzaal. En in september gaat hij naar een reguliere basisschool zonder extra begeleiding. Dus, dat hebben we met zijn allen goed gedaan. En ik wil nogmaals benadrukken, ook dankzij de vroege start in ‘t Kwetternest.”

“Vinz ging 13 maanden, 3 dagdelen per week naar ‘t Kwetternest in Uden; een peutergroep voor kinderen met een TOS. Dit heeft hem heel goed gedaan. Hij leerde gebarentaal en iedere week kwam hij thuis met een paar nieuwe woordjes. Stap voor stap ging hij vooruit. Tussendoor werd hij steeds getest.”