Direct naar inhoud

Sanne van Mierlo, stagiaire bewegingsagogie

Ik ben erg blij dat ik bij Libra Revalidatie stage mag lopen. Ik wilde altijd al graag iets doen met bewegen maar tegelijkertijd wil ik ook graag iets betekenen voor mensen. Dat kan ik hier helemaal in kwijt.

Ik vind het heerlijk om te merken dat revalidanten, na behandeling, weer wat gemakkelijker verder kunnen met hun leven.

Fouten maken mag

Het team vind ik heel leuk. Iedereen is heel open, gemakkelijk te benaderen en hulpvaardig. En ze betrekken stagiaires overal bij, zoals bij de patiëntenbesprekingen.

In het begin legde ik de lat voor mezelf heel erg hoog. Ik durfde geen fouten te maken, zeker niet omdat revalidanten zo kwetsbaar zijn. Maar van de teamleden heb ik geleerd ‘fouten maken mag, als je er maar van leert’, en dat is een hele opluchting.

Ontwikkelen

In het begin was ik tijdens de begeleiding van de revalidant super voorzichtig. Ik durfde iemand bijna niet los te laten. Langzaamaan verandert dat. Ik word handiger, weet meer en durf meer aan de revalidant zelf over te laten. Van mijn begeleiders krijg ik dan ook steeds meer ruimte om gedeelten van de behandeling over te nemen. En over een tijdje krijg ik mijn eigen revalidanten die ik onder supervisie van mijn begeleider behandel. Daar werken we nu naartoe.

Mooi verhaal

Laatst had ik een revalidant met een vertraagde beweging in zijn arm en been. Meneer was te krampachtig vanuit zijn denken bezig en bewoog a-ritmisch. Ik kwam op het idee om het eens op muziek te proberen. Mijn begeleider zag er niet zoveel in, dus ik liet het erbij. Een weekje later was mijn begeleider afwezig en moest ik de revalidant alleen behandelen. Ik was zo eigenwijs om het toch eens op muziek te proberen. En ja hoor… het werkte. De revalidant bewoog mooi ritmisch zoals het hoort, zonder het schokkerige wat hij daarvoor had. Dat vind ik mooi en geeft me zelfvertrouwen.

Leren van elkaar

Het is een leuke wisselwerking. Wij leren superveel van de professionals en zij leren van ons weer de allernieuwste inzichten die wij via de opleiding meekrijgen. Het mes snijdt aan twee kanten.

Anders kijken

Het belangrijkste dat ik hier heb geleerd is dat ik mijn mindset moest veranderen. Mijn vorige stage was bij Topsport CTO Eindhoven. Ik werkte met jonge sporters, gaf krachttraining en streefde naar perfectie. Een harde aanpak was goed en de goals lagen hoog.

Bij Libra Revalidatie heb ik geleerd dat een kleine verbetering voor een revalidant net zoveel betekent als een grote vooruitgang voor een topsporter. De revalidant moet ook hard trainen maar hij heeft een ander doel. Hij wil weer kwaliteit van leven terug. En het doet me goed om daaraan bij te dragen.

Nieuw inzicht

Ik mocht de training ‘Fit for the future’ mee begeleiden. Dat is een rolstoelvaardigheidstraining voor kinderen van 4–16 jaar van de mytylschool. Ik kwam erachter dat ik heel blij werd van het werken met kinderen. Ze zijn zo puur en direct en dat vind ik heel leuk. En ik ben erachter gekomen dat ‘de revalidatie’ een tak is waar ik graag in wil werken. Een mooie combi van het sportieve en het werken vanuit mijn hart.

Dat is toch een mooie opbrengst vind ikzelf!

"Ik word handiger, weet meer en durf meer aan de revalidant zelf over te laten. Van mijn begeleiders krijg ik dan ook steeds meer ruimte om gedeelten van de behandeling over te nemen."