Direct naar inhoud

Sandra Geleijns, vingerprothese

Revalidant Sandra Geleijns (48) heeft een vingerprothese na vingeramputatie. Ze vertelt over haar behandeling door het handenteam van Libra R&A.

Het verhaal van Sandra Geleijns (48) over haar behandeling bij Libra R&A na een gedeeltelijke amputatie van haar linker middelvinger.

Geen grip meer

Sandra: “In augustus 2019 verwijderde de specialist in het ziekenhuis een wratje aan mijn middelvinger. Het bleek kwaadaardig. Uiteindelijk werd besloten om een gedeelte van mijn middelvinger te amputeren door het middelste gewricht.

Toen de wond genezen was bleef ik echter last houden van fantoompijn. Ook kon ik niet meer goed functioneren. De linkerkant werd echt mijn zwakste kant. Veel dingen vielen uit mijn handen en iets goed beetpakken ging niet meer. Hierdoor kon ik niet meer in mijn klassieke mini rijden en kreeg ik last van mijn schouder en rug door overbelasting van mijn rechterzijde.”

Nieuwe vingerprothese geeft hoop

Na verwijzing van de huisarts kwam Sandra bij het handenteam van Libra R&A, een gespecialiseerd team voor de regio Zuidoost-Brabant.

Sandra: “De ergotherapeute zag precies wat er aan mankeerde en raadde een speciale vingerprothese aan. Eentje die meebeweegt met de rest van mijn hand en vingers. Vergoeding door de ziektekostenverzekeraar hield nogal wat voeten in aarde maar het is gelukt. Na vingermetingen en een gipsafdruk is hij besteld in Amerika.”

Handige tips

Voor de verzekeraar moest Sandra een dossier opbouwen dat aantoonde waarom de aangevraagde prothese de meest geschikte prothese voor haar was. Hierdoor kwamen er activiteiten aan het licht die ze niet meer goed kon. Om ook zonder prothese beter te kunnen functioneren kreeg Sandra praktische tips van de ergotherapeute, zoals  bijvoorbeeld het gebruik maken van een antislipmatje, zodat iets niet wegglipt.

De beweeglijke vingerprothese

Sandra: “Na 11 weken kwam de vingerprothese binnen en werd hij door Livit (prothesemakerij) passend gemaakt. Daar leerde ik hoe ik bepaalde ringetjes kan monteren om de prothese goed aan te laten sluiten aan mijn vingerstompje. Het mooie was dat ik de prothese meteen goed kon gebruiken. De kunstvinger buigt namelijk gewoon mee, net als een echter vinger. En wat ook heel fijn is; de fantoompijn is weg als ik de prothese draag!”

Het betekent veel voor me

Sinds Sandra de beweeglijke vingerprothese heeft voelt ze zich weer zekerder van zichzelf.

Sandra: “Ik ben blij en dankbaar dat ik deze prothese heb gekregen. Ik kan weer gewoon meedoen met alles. Mijn omgeving reageert ook heel positief. Mensen vinden het een gaaf ding. Ikzelf vind mijn hand er beter uitzien met prothese dan zonder. Dus al met al; het was het wachten meer dan waard.”