Direct naar inhoud

Mariëlle van de Aa, revalidant

Het was donderdagochtend 26 november 2015, liep naar de slaapkamer en viel plots op de grond. Omdat ik jaren daarvoor door een burn-out hetzelfde had meegemaakt, dachten we dat dat de oorzaak was en hebben we niet meteen de huisarts ingeschakeld.

’s Middags belandde ik toch via de huisarts in het ziekenhuis en constateerden ze een herseninfarct door een bloedpropje. Gevolg; uitval rechterarm en –been. Na 2 weken ziekenhuis ging ik naar de kliniek van Libra Revalidatie locatie Blixembosch. In die 3 maanden heb ik er voor mijzelf alles uitgehaald. Drie tot vier keer per dag ging ik naar therapie. Fysiotherapie, ergotherapie (ik leerde weer koken), logopedie, fitness, zwemmen én fietsen. Heerlijk die eerste keer weer buiten op een ligfiets. Haren in de wind, snelheid, geweldig gevoel weer!

Gevolgen van het herseninfarct

In de energiegroep leerde ik hoe ik kan leven met ‘minder energie’. Het is aan een buitenstaander niet uit te leggen hoe moe ik me kan voelen, zo energieloos, zelfs als ik net geslapen heb. Ik plan nu tussendoor tijd in om te rusten.

Buiten dat ik mijn rechterarm en been niet goed kan gebruiken heb ik ook last van incontinentie, een gevolg van het herseninfarct.

Hulp van Libra Arbeidsexpertise

Na 6 maanden klinische en poliklinische revalidatie kwam werk weer in zicht. Libra Arbeidsexpertise heeft er alles aan gedaan om mij als maatschappelijk werker weer, weliswaar aangepast, aan het werk te krijgen bij mijn oude werkgever. Uiteindelijk is dat niet gelukt. Daarna werd ik door het UWV voor 100% afgekeurd.

Toch werken

Ik kon het daar echter niet bij laten. Daarom heb ik me omgeschoold tot ‘Praktijkondersteuner huisarts GGZ’. Een opleiding van 1 jaar.

Nu werk ik 2 x 4 uur als praktijkondersteuner bij de straatdokter Eindhoven in Gestel.

Daarnaast wil ik ook zoveel mogelijk ‘leuke positieve’ dingen doen. Zo ben ik taalmaatje bij vluchtelingenwerk en maak ik op dit moment een film over dit stukje van mijn leven, om anderen aan te moedigen, te steunen en te stimuleren.

Al met al

Ik heb in deze periode met vallen en opstaan veel geleerd. En nog steeds is het leven een uitdaging voor me. Mijn sombere buien mogen er ook zijn, ik laat ze los en ga weer verder. Wat ik zeker heb meegekregen; doe de dingen die je wilt doen. Stel dingen niet uit tot morgen!