Direct naar inhoud

Bert Schaffers, hartrevalidatie

Door een bacterie in mijn lichaam kreeg ik endocarditis. Op zaterdag 6 april 2013 werd ik hiervoor met spoed geopereerd. Tijdens deze operatie heb ik twee nieuwe hartkleppen gekregen.

Daarna verbleef ik nog 5 weken in het ziekenhuis met antibiotica via infuus. De bacterie moest helemaal uit mijn lichaam verdwijnen. Na dit gebeuren bleef ik achter met angstgevoelens. Mijn vertrouwen in mijn lichaam was weg en ik vond het heel moeilijk om hiermee om te gaan. Gelukkig heeft mijn vrouw mij hierbij goed geholpen.

Revalideren bij Libra R&A
Na de zomervakantie kon ik gaan revalideren in het hartrevalidatieprogramma van Libra Revalidatie. Wat heb ik daar geluk mee gehad. Ik had psychische problemen en mijn conditie was door dit alles danig achteruit gegaan. Ik kwam bij een physician assistant (PA), een hele fijne man. Het programma wat ik ging volgen duurde 6 weken, 3 x soms 2 x per week.

In het begin had ik echt weinig conditie. Na een aantal weken fietste ik iedereen eruit. Later ging we ook zwemmen en sporten in de sportzaal. De gesprekken met de psycholoog waren fijn. Al met al heeft het geheel aan behandelingen mij weer op het goede spoor gezet en heb ik weer vertrouwen in mijn lichaam gekregen. Mijn hart is goed gerepareerd, ik heb weer conditie, ik kan weer gewoon verder.

Andere kijk op het leven

Ik leefde gezond, fietste naar het werk, was een matige drinker, was sterk en relatief jong en toch kreeg ik opeens dit. Een huidbacterie die mijn lichaam binnendrong en een ravage veroorzaakte. Ongeveer 200 mensen per jaar krijgen dit in Nederland. Het komt zo weinig voor dat de huisarts symptomen zoals rugpijn, flauwvallen en geheugenverlies, niet herkent.

"Het leven is echt levensgevaarlijk, dus ik geniet van ieder moment."