Direct naar inhoud

Jan Zeggelaar blikt terug op Expeditie Boemerang

Eind 2021 was de stiefbroer van Jan betrokken bij een ernstig auto-ongeval en raakte in coma. Hij kwam bij Libra bij de VIN (Vroege Intensieve Neurorevalidatie) terecht. Jan besloot een sponsortocht te lopen van 888 kilometer.

Jan Zeggelaar begon op 8 april 2022 met zijn wandeltocht van aanvankelijk 888 km. Hij wilde iets doen voor zijn pleegbroer Leandro, die in kliniek van Libra in Tilburg verbleef na een ernstig verkeersongeval. Jan startte in Amsterdam bereikte na 888 km Broekhuizenvorst in Limburg. Hier besloot Jan door te lopen via Maastricht naar Tilburg. Terugkomen op de plek waar het om ging zou de cirkel rond maken, maar betekende een extra 400 km. Met open blik en in verbinding met de natuur zette Jan zijn tocht voort om op 9 juli aan te komen op locatie Leijpark. We spraken Jan vanaf zijn nieuwe verblijfplaats: Terschelling.

“Jan, hoe kijk je terug op je avontuur?”
“Sinds mijn terugkomst is er een hoop gebeurd, waardoor het soms onwerkelijk voelt. Zeker als ik mijn route terugkijk. ‘Heb ik gewoon dat hele stuk gewandeld?’ vraag ik mezelf dan. Ik ben er best trots op. Inmiddels woon en werk ik op Terschelling. Dit prachtige eiland voelt als een soort verlengstuk. Zonder de tocht was het nooit in me opgekomen om hier vanuit Amsterdam naartoe te verhuizen. Het voelt echt als de juiste plek. Het is heerlijk om nog steeds zoveel in de natuur te zijn. Ook hier omring ik mij met mensen die (samen) van het goede leven willen genieten. Dit was op alle campings die ik bezocht ook het geval. Ik werk bij nu Stayokay, een leuk hostel direct gelegen aan het wad. Echt uniek. Als ik gasten vertel hoe ik hier terecht ben gekomen zijn ze best onder de indruk van mijn verhaal. Zo leeft alles weer voort.”

“Heb je nog contact met de mensen die je tijdens je tocht ontmoet hebt?”
“Afgelopen week heb ik allerlei mensen die mij geholpen hebben tijdens de tocht een kaartje gestuurd. Ik kijk echt met super veel plezier en dankbaarheid terug op al die ontmoetingen en support voor-, tijdens- en na de tocht. Een aantal mensen heeft laten weten dat zij mij zeker een keer komen opzoeken. Leuk vooruitzicht!”

“Wat gebeurt er met het geld dat je hebt opgehaald?”
“Ik ben samen met het VIN-team op zoek naar de juiste bestemming voor de donatie. Het idee voor een ontdektuin spreekt mij ontzettend aan. In het VIN behandelprogramma worden de zintuigen van de patiënten op meerdere manieren gestimuleerd. Een ontdektuin kan daaraan bijdragen. Bovendien sluiten de verschillende waarden van Expeditie Boemerang hier mooi op aan: ontdekken, in beweging komen/ actie, intuïtie/ hart volgen, ‘elke stap die je zet brengt je op een ander pad en elk van die paden draagt bij aan unieke reis/bestemming’, meer tijd in de natuur doorbrengen en patronen doorbreken. De totaalopbrengst van de wandeltocht is zo’n 8.000 euro, dus daar kunnen we iets moois mee doen.”

“Wat heeft de tocht je verder opgeleverd?”
“Mijn expeditie heeft mooie inzichten opgeleverd: leren om te mogen ontvangen, de
goedheid van mensen (aanmoedigingen, gastvrijheid, bereid om te helpen,
ruimhartigheid/delen), de schoonheid om ons heen, zelfliefde; weinig middelen en
mensen om me heen nodig hebben om gelukkig te zijn. En tenslotte: de wetenschap dat we
eigenlijk veel meer kunnen dan we denken. Het doel van 888 kilometer werd
uiteindelijk bijna 1300 km.

Ik kan de kleine dingen in het leven nog meer waarderen. Ik zie en ervaar veel meer wat de essentie van het leven is. Het was voor mij heel krachtig om veel tijd door te brengen in de natuur en in het moment te leven.
Na het verwerken van al deze indrukken, heb ik nu een eerste begin gemaakt om een album te maken met foto’s en verslagen van de etappes.”

Lees meer over het behandelprogramma VIN (Vroege Intensieve Neurorevalidatie)