Direct naar inhoud

Een samenleving met mondmaskers

Sinds de corona uitbraak in Nederland is er veel veranderd. Zo houden we 1,5m afstand van elkaar, maken we gebruik van een winkelmandje of karretje en zijn we verplicht een mondmasker te dragen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

Wat betekent dit voor u als slechthorende?

Veel slechthorende zijn afhankelijk van het lipbeeld, maar het lipbeeld verdwijnt achter het mondmasker. Spraakafzien is daardoor niet mogelijk. Hier volgen een aantal tips voor het communiceren met mensen die een mondmasker dragen.


Geef aan dat je slechthorend bent

Of de ander nu wel of geen mondmasker draagt, het is altijd belangrijk om in de communicatie aan te geven dat u slechthorend bent. Als de communicatie partner dit weet, kan degene rekening houden met uw auditieve beperking. Laat de ander weten wat u nodig heeft. Wat voor u prettig werkt, hoeft voor een ander niet helpend te zijn, en andersom.
Laat de ander zijn handen gebruiken om bijvoorbeeld de weg te wijzen of maak de ander duidelijk dat hij/zij wat langzamer mag spreken.


Externe apparatuur

Bent u in het bezit van een externe microfoon? Maak hier dan gebruik van. Wilt u wat vragen op straat of in het openbaar vervoer, richt de microfoon op de spreker. Houd daarbij rekening met de 1,5 m afstand.


Transcriptie op een smartphone

Bent u in het bezit van een smartphone? Dan is het mogelijk een app te downloaden die de gesproken tekst voor u op schrijft, zodat u kunt meelezen. Bijvoorbeeld ‘live transcriberen’ of ‘Ava’. Indien u geen smartphone heeft, kunt u altijd pen en papier gebruiken. Zorg er dan wel voor dat u de pen desinfecteert nadat de ander ermee geschreven heeft.

Op de Apple telefoon zit een microfoonknop op het toetsenbord. Als de ander begint te praten, verschijnt de gesproken tekst, op het scherm. Dit is niet altijd foutloos maar het is een hulpmiddel. Op de website van Apple staat uitleg over de dicteerfunctie op een Iphone. Bekijk hier de uitleg: https://support.apple.com/nl-nl/HT208343. Beide opties zijn niet geheel foutloos maar het kan dienen als een hulpmiddel.

Tips/adviezen voor videobellen

Eerder deelden we tips en adviezen voor videobellen. Graag delen we deze tips en adviezen nogmaals.

Stay safe.