Direct naar inhoud

Rolstoelvaardigheidstraining

Voor kinderen van 4 jaar t/m 18 jaar die gebruik maken van een handbewogen rolstoel om zich te verplaatsen geeft Libra R&A rolstoelvaardigheidstraining.

In de vaardigheidstraining leren kinderen en jongeren nog behendiger met hun rolstoel om te gaan. Hierdoor kunnen zij zich zelfstandiger in het dagelijks leven voortbewegen zonder hulp.

Voor wie?

De training is bedoeld voor kinderen tussen de 4 jaar en 18 jaar die gebruik maken van een handbewogen rolstoel om zich te verplaatsen. Belangrijk is dat je voldoende met je arm en hand kunt bewegen en dat je de opdrachten en uitleg kan begrijpen. Daarom kijken we eerst met een test of deze training voor het kind geschikt is. 

Wat houdt de test in?

Voordat een kind aan de training kan meedoen, testen we hoe goed het al met de rolstoel kan omgaan. Ook bekijken we of de rolstoel geschikt is. Zo kunnen we in de training de vaardigheden leren die passen bij het niveau van het kind en waar het nog beter in kan worden. Ook doen we een conditietest (10x5 meter sprint) en 6 meter rijtest.

Wat leer je?

  • Efficiënt rijden
  • Het nemen van drempels, stoepranden,
    hellingen en zelfs trappen
  • Gemakkelijker obstakels in het dagelijks leven nemen
  • Meer zelfstandigheid, zodat je jezelf gemakkelijke kan verplaatsen

Doordat je beter leert omgaan met je rolstoel, voel je je meer zelfverzekerd. Je ervaart dat je veel meer zelf kan dan je misschien eerst dacht.

Tijdsduur

Eén keer per week gaan we samen 45 minuten oefenen met verschillende obstakels die je ook in je dagelijks leven tegenkomt. De training duurt 16 weken.
De training start op Libra Revalidatie, locatie Blixembosch. Maar het kan zijn dat we bijvoorbeeld ook oefenen op het station.
Ouders zijn welkom om de trainingen bij te wonen. We zien de ouders in ieder geval minimaal 2 keer. U ervaart wat uw kind heeft geleerd en krijgt handige tips en adviezen om hen te ondersteunen.

Wat kost het?

Deelnemen aan de rolstoelvaardigheidstraining kan alleen via een verwijzing van een revalidatiearts. Is uw kind nog niet in behandeling bij Libra Revalidatie & Audiologie dan kan uw arts doorverwijzen naar de revalidatiearts.

Aanmelden of meer informatie?

Heeft uw kind interesse, stuur dan een mailtje naar Maaike Abeln, kinderfysiotherapeut: m.abeln@libranet.nl. en vermeld in de mail dat het om rolstoelvaardigheidstraining gaat. Wij nemen dan contact met u op.