Direct naar inhoud

Onze partner

Libra werkt samen met diverse partners. Enkelen van hen vertellen iets over deze samenwerking. Lees meer...

Op basis van de resultaten van een half jaar durende proef met een spreekuur van de revalidatiearts in de eerste lijn is de samenwerking met eerstelijns praktijken in 2017 voortgezet en uitgebreid. Deze eerste stappen naar revalidatiezorg dichtbij huis zorgen ervoor dat mensen niet onnodig lang op een wachtlijst staan. Korte lijnen en op tijd zorg leveren die je nodig hebt, daar wordt iedereen beter van.

Samen beter
Fysio- en ergotherapeuten in de eerste lijn selecteerden de mensen met een hersenletsel voor een gezamenlijk spreekuur met de revalidatiearts. Dit om te voorkomen dat kleine problemen die een specialistische aanpak vragen, uitgroeien naar een probleem waardoor deze mensen niet meer thuis kunnen wonen. De revalidatiearts en de eerstelijns behandelaars bleken veel van elkaar te kunnen leren. De revalidatiearts heeft kennis over de mogelijkheden van medisch specialistische revalidatie, de behandelaars zijn bekend met de behoeften van hun klanten die aansluiten bij hun leefwereld.

Presentatie op landelijk symposium
Later in het jaar presenteerden wij de samenwerking tussen het behandelteam Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) (inclusief revalidatiearts) en de samenwerkende eerstelijns behandelaars in de regio Tilburg (MENT) op het symposium van het Kennisnetwerk CVA Nederland.

In Revalidatie Magazine, editie 2 van 2017 is ook aandacht aan deze ‘good practice’ besteed. Het artikel staat op pagina 7.

Bekijk hier het artikel in Revalidatie Magazine

Bekijk hier de poster

In 2017 was er weer een Hersenletsel on tour na een geslaagde editie in 2016. Deze 6-daagse fietstocht wordt georganiseerd om meer bekendheid te geven aan de Europese Dag van de Beroerte in de eerste week van mei en aan de vereniging Hersenletsel.nl.

Overnachten bij Libra
De fietsers bezochten ook Libra Revalidatie en overnachtten bij onze locaties Leijpark en Blixembosch. Omdat een deel van onze klanten tot de doelgroep behoort, werken wij graag op deze wijze mee om meer bekendheid te geven aan de Dag van de Beroerte en hersenletsel. 

Elk jaar voert de fietstocht door andere provincies. Dit jaar waren de provincies Noord-Brabant en Limburg aan de beurt. Daarbij worden revalidatiecentra en ziekenhuizen waar de zorg voor Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) een belangrijke plaats inneemt als etappe- en/of overnachtingsplaats aangedaan.

De start was bij revalidatiecentrum De Tolbrug in ’s-Hertogenbosch. Via Tilburg, Eindhoven, Weert, Venlo en Handel keerde de groep fietsers op 9 mei terug in Den Bosch en finishte bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Het Ir. Otten Fieldlab Aangepast Sporten (FAS) van Libra Revalidatie & Audiologie is een platform voor innovatie en onderzoek op het gebied van aangepast bewegen en sporten. Samen met bedrijven, kenniscentra, maar ook sportbonden, werken we hier aan innovaties op het gebied van bewegen en sport voor mensen met een functionele beperking. 

Voor kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking bestaan gelukkig al veel producten die het mogelijk maken om een of andere vorm van (aangepast) sporten of beweging te beoefenen. Het komt echter ook regelmatig voor dat een beperking vraagt om een specifieke aanpassing aan een bestaand hulpmiddel óf dat er nog geen hulpmiddel is. Dan komt het Ir. Otten Fieldlab in beeld. Ook in 2017 werkte het Fieldlab met verschillende partners aan een aantal mooie projecten:

  • De overheid subsidieert de verdere ontwikkeling van het Ir. Otten Fieldlab met een bedrag van € 75.000 in 2017 en een reservering van € 175.000 voor 2018 -2019. Daarmee wil het Fieldlab uitgroeien tot een ‘Sportinnovator Centrum’. Een droom die uitkomt! Lees meer....

  • Wheeler Kenny van Weeghel benaderde ons sportmedisch adviescentrum Sporticipate voor een blessure aan zijn pols. Een samenwerking met Nea International BV kwam tot stand. Het resultaat: een op maat gemaakte brace voor Kenny. 
    Lees meer.... 

 

  • Het zal niemand verbazen dat breakdancers in toenemende mate hand- en polsblessures ontwikkelen. Het ir. Otten Fieldlab Aangepast Sporten is benaderd om hulp te bieden bij het onderzoek naar de oorzaken en het helpen verminderen van deze blessures. Lees meer....
     
  • Luna Jansen heeft als doel om in 2020 mee te doen aan de Paralympische Spelen. Ze beoefent de sport wheelen ofwel rolstoelracen. Ze wil graag beter presteren tijdens haar wedstrijden. Het Ir. Otten Fieldlab schoot te hulp.
    Lees meer....
     
  • Smart Paddle, een tool van Fins bedrijf Trainesense, geeft inzicht in de prestaties van zwemmers. Een demo bij de paralympische zwemploeg was het begin van meer onderzoek en ontwikkeling samen met ons Fieldlab. Lees meer....

 

  • Met de BerkelBike is het mogelijk om met een beperkte of afwezige beenfunctie toch te fietsen. Twaalf electroden in een soort wielrennersbroek maken dit mogelijk. Voor verder productverbetering is BerkelBike BV een samenwerking gestart met ons. Lees meer....

  • Niek de Koster, Fontys-student Mechatronica, zet de eerder ingezette ontwikkeling van de Smart rollator voort. Hij heeft voor het Fieldlab onderzocht hoe de functies snelheid, afstand en GPS in te voeren zijn in een handzaam kastje dat modulair toegepast kan worden op iedere rollator. Lees meer....

  • Productontwikkelaar 2M Engineering heeft samen met Fantazm een beweeggame voor rolstoelgebruikers ontwikkeld. In samenwerking met ons Fieldlab is deze game getest en toegespitst op de eindgebruiker. Lees meer....