Direct naar inhoud

Behandelteam

Ieder mens is uniek en vaak zijn aandoeningen complex. Bij Libra krijgt u daarom te maken met een multidisciplinair behandelteam. Dit behandelteam bestaat uit verschillende professionals die intensief met elkaar én met u samenwerken. Doordat de teamleden samenwerken, kunnen zij elkaar niet alleen aanvullen, maar ook versterken. We noemen dit interdisciplinair behandelen. De revalidatiearts werkt nauw samen met de verpleegkundig specialist en physician assistant

Het multidisciplinair team kijkt vanuit verschillende invalshoeken waardoor een compleet beeld van uw aandoening ontstaat. De samenstelling van het team is afgestemd op uw hulpvraag. Afhankelijk van de hulpvraag schakelen we diverse gespecialiseerde behandelaren in. Samen met de revalidatiearts vormen zij het behandelteam. Het behandelteam geeft advies en behandeling op lichamelijk, geestelijk en sociaal-maatschappelijk gebied.

Revalidatiearts

De revalidatiearts is de medisch specialist die de behandeling coördineert en inhoudelijk eindverantwoordelijk is. De arts is ook degene die vooraf bepaalt of iemand voor revalidatie in aanmerking komt. Voor vragen op medisch gebied kunt u bij hem of haar terecht. De revalidatiearts werkt nauw samen met de physician assistant. De revalidatiearts onderhoudt ook de contacten met huisarts en specialisten.

Physician Assistant

De physician assistant (PA) is een paramedicus met een aanvullende masteropleiding. De PA werkt nauw samen met de revalidatiearts en neemt diverse taken van de arts over. Zo kan de PA heel goed het lichamelijk onderzoek doen, de klachten in kaart brengen, de diagnose stellen en veel voorkomende complicaties behandelen. Tevens onderhoudt de PA contacten met andere specialisten en voert diverse gesprekken met familie van de patiënt. Hij of zij werkt altijd onder supervisie van uw revalidatiearts.

Hier vindt u meer algemene informatie over wat de physician assistant (PA) voor u kan betekenen.

Betty Vliexs
Janita van Vuuren-Molegraaf
Amanda van Doremalen-Klaassen

Verpleegkundig Specialist

De verpleegkundig specialist (VS) is een paramedicus met een aanvullende masteropleiding. De VS werkt nauw samen met de revalidatiearts en neemt diverse taken van de arts over. Zo kan de VS heel goed het lichamelijk onderzoek doen, de klachten in kaart brengen, de diagnose stellen en veel voorkomende complicaties behandelen. Tevens onderhoudt de VS contacten met andere specialisten en voert diverse gesprekken met familie van de patiënt. Hij of zij werkt altijd onder supervisie van uw revalidatiearts.

Judith van Lieshout
Karlijn Smulders
Carla van de Griend

Naast de revalidatiearts, PA en VS kan het behandelteam, afhankelijk van uw behandelplan, ook bestaan uit de volgende zorgprofessionals:

Hersenletsel brengt behalve lichamelijke veranderingen ook vaak veranderingen met zich mee in onze cognitieve vermogens, gedrag of emotie. Met cognitieve vermogens bedoelen wij aandacht en concentratie, tempo van informatieverwerking, de visuele waarneming, geheugen of vermogen tot plannen en organisatie. De neuropsycholoog is op dit gebied gespecialiseerd en helpt u deze veranderingen en de mogelijke gevolgen ervan voor het dagelijkse leven, duidelijk te krijgen. Zo nodig vindt hier voor een neuropsychologisch onderzoek plaats.

Wanneer sprake is van beperkingen in cognitie, emotie of gedrag kan een neuropsychologische behandeling worden gestart. De neuropsycholoog helpt u, eventueel samen met de cognitief revalidatietherapeut, om te leren omgaan met deze veranderingen. 

De psycholoog kan u ook begeleiden bij eventuele depressieve klachten of angstproblematiek.

De ergotherapeut oefent met u allerlei dagelijkse activiteiten, zodat u weer zo goed mogelijk functioneert in de omgeving waarin u leeft, woont en werkt.

De behandeling richt zich op de praktische gevolgen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, waarbij gekeken wordt naar veiligheid, efficiëntie en zelfstandigheid. Wanneer een handeling niet lukt, onderzoekt u samen met de ergotherapeut waardoor dit wordt veroorzaakt.

Soms lukken activiteiten niet door lichamelijke problemen, bijvoorbeeld doordat u een arm en/of been niet goed kunt gebruiken. De ergotherapeut kan dan activiteiten met u oefenen, u een andere manier van handelen aanleren of oefenen met hulpmiddelen.

Ook door cognitieve/mentale problemen kunnen activiteiten niet lukken, zoals vermoeidheid of problemen met het geheugen en/of met plannen. De ergotherapeut zoekt dan samen met u naar praktische oplossingen, bijvoorbeeld het nemen van meer rust of u te leren hoe u uw activiteiten over de dag of week kunt verdelen. Daarnaast kan de ergotherapeut advies geven over benodigde voorzieningen, bijvoorbeeld een rolstoel of woningaanpassing.

De cognitief revalidatietherapeut houdt zich, samen met de neuropsycholoog, bezig met de niet-zichtbare gevolgen bij NAH, zoals mentale vermoeidheid, moeite met onthouden,verminderde waarneming en mentale traagheid. De cognitief revalidatie therapeut leert u manieren om met de veranderingen in het denken om te gaan.

De fysiotherapeut oefent met u dagelijkse handelingen zoals draaien in bed, opstaan, lopen, traplopen en het dragen en verplaatsen van voorwerpen. Daarbij wordt ook gekeken of specifieke spieren en het uithoudingsvermogen getraind moeten worden.

Daarnaast kijkt de fysiotherapeut samen met u of loophulpmiddelen noodzakelijk zijn, zoals een stok, vierpoot of enkel-/voetorthese, om zowel binnenshuis als buitenshuis zo snel en zo goed mogelijk te kunnen functioneren.

De logopedist houdt zich bezig met het communiceren, bijvoorbeeld als u moeite heeft met het vinden van de juiste woorden of met het goed uitspreken van woorden. Daarnaast besteedt de logopedist aandacht aan het begrijpen van taal en aan lezen en inhoudelijk schrijven. Communiceren met mensen om u heen is een belangrijk aandachtsgebied voor de logopedist. Ook bekijkt de logopedist of het kauwen en slikken zonder problemen verloopt.

Door het hersenletsel is uw leven ingrijpend veranderd. Veel is niet meer vanzelfsprekend. Dit kan gevolgen hebben voor u en de mensen in uw omgeving. De problemen die hierdoor ontstaan, kunt u bespreken met de maatschappelijk werker. Deze bekijkt met u hoe de problemen kunnen worden aangepakt. Verder ondersteunt de maatschappelijk werker u bij de aanvraag van eventuele zorg na ontslag.

De verpleegkundige zet, bij revalidanten die zijn opgenomen, een deel van de oefeningen van de behandelaars op de afdeling voort. Verder biedt de verpleging ondersteuning om zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Het gaat hierbij vooral om dagelijks voorkomende activiteiten, bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijke verzorging. U krijgt twee contactpersonen toebedeeld. Zij behartigen uw belangen en zijn uw eerste aanspreekpunt gedurende de opname.

De bewegingsagoog informeert u via een sportintake over de sportmogelijkheden, zoals fitness, zwemmen, sportgroepen en individuele sporten. De bewegingsagoog biedt training aan op ieder gewenst niveau, zodat u onder professionele begeleiding kunt werken aan het verbeteren van uw kracht en conditie.

De muziektherapeut maakt gebruik van de therapeutische kwaliteiten van muziek. Wanneer u moeite heeft om te verwoorden hoe u zich voelt, bijvoorbeeld als gevolg van afasie, of wanneer u het moeilijk vindt om over uw gevoelens te praten, kan muziektherapie helpen om uw emoties te uiten.

Muziektherapie biedt ook ondersteuning bij het verwerken van het hersenletsel. Door zelf muziek te maken werkt u onder andere aan bewust ontspannen, verbeteren van de concentratie en verwerken van prikkels en informatie. Heeft u moeite met spreken, dan is er - in samenwerking met de logopedist - een methode om via zingen tot beter spreken te komen.

Opleiding en stage

Libra wil, naast het leveren van goede zorg, een uitdagende leer- en werkomgeving zijn voor professionals en studenten. Kennisontwikkeling en groei in eigen functioneren staan daarbij centraal. Jaarlijks lopen grote groepen studenten van diverse opleidingen stage bij Libra. Daarnaast leidt Libra, in samenwerking met andere zorginstellingen, een aantal artsen en psychologen op.

Tijdens uw behandeling kan het voorkomen dat u te maken krijgt met deze collega’s in opleiding en stagiairs.