Onze klant
In september bracht Libra Revalidatie & Audiologie het boek ‘Mijn kind in coma’ uit. Een boek met ervaringsverhalen van ouders van kinderen en jongeren die bij Libra het programma Vroeg Intensieve Neurorevalidatie (VIN) hebben doorlopen.
De presentatie was indrukwekkend en zeker ook emotioneel. Zowel de ouders als de kinderen en jongeren waren blij, vereerd en geëmotioneerd. De verhalen in het boek laten het veranderde perspectief van ouders, andere naasten en het kind zelf zien tijdens en na het langdurige revalidatieproces. Niemand begrijpt wat ouders doormaken wanneer hun kind in coma raakt behalve de ouders die het zelf hebben meegemaakt. Zij herkennen de angst, de onzekerheid, de frustratie en alle andere emoties die er bij horen. En zij weten wat het is om keer op keer hoop te houden bij tegenslagen en blij te zijn met vooruitgang. Hoe minimaal soms ook.
Vincent Buitendijk, Raad van Bestuur, reikt het eerste exemplaar uit.
Het initiatief om het boek te maken kwam van onze collega’s Emily Zuiderwijk en Ronald Peijnenburg. Zij werken beiden als fysiotherapeut op de VIN afdeling van de kliniek kinderen/jongeren, locatie Leijpark.
Het boek kreeg vervolgens veel aandacht in de media. Een greep uit de publicaties vindt u onder ‘In de media’ in dit jaarbeeld.
't Kwetternest in Uden is een van de locaties van Libra Revalidatie & Audiologie voor vroegbehandeling van kinderen van 2 tot 5 jaar met een achterstand in de spraaktaalontwikkeling.
Op 7 maart 2017 presenteerden collega’s van ’t Kwetternest samen met medewerkers van Kentalis (vroegbehandeling De Open Cirkel) een interactieve voorlichtingsavond: “Samen sterk in vroegsignalering’’. Centraal stond het belang van vroegtijdig signaleren van taalproblemen en taalontwikkelingsstoornissen (TOS) bij jonge kinderen. De avond was voor medewerkers van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen en gastouders.
Eén op de twintig jonge kinderen heeft problemen met het spreken en/of begrijpen van taal. Deze kinderen kunnen vaak niet goed duidelijk maken wat ze bedoelen. Of ze begrijpen anderen soms niet. Een spraak en/of taalontwikkelingsstoornis werkt door in het alledaagse leven en in de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind.
Belangrijk is het dat signalen van een TOS gedurende de voorschoolse periode tijdig worden herkend en dat er een vroegtijdige interventie kan plaatsvinden. Dit voorkomt leerproblemen en ontwikkelingsproblemen gedurende de basisschoolperiode. Voorschoolse instellingen waaronder kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouders hebben hierin een belangrijke signaalfunctie.
Met een opkomst van 120 personen was het een zeer geslaagde avond.
Uitbreiding zorgaanbod
Later in het jaar kon ’t Kwetternest bekend maken dat het zorgaanbod voor peuters met een mogelijke taalontwikkelingsstoornis is uitgebreid met een ambulante vorm van behandeling.
Team Kwetternest
Facebook
Ook lanceerde 't Kwetternest in maart 2017 haar eigen Facebook pagina. Op de pagina laten we zien wat ons aanbod is en hoe dat er in de praktijk uitziet. Korte filmpjes met gebarentaal die we gebruiken, foto’s met thema’s die we behandelen of ondersteuning die we aan ouders bieden, komt voorbij. Binnen een paar uur na lancering waren er al tientallen likes en volgers. Het eerste bericht bereikte ruim 3100 personen en werd 18 keer gedeeld. Eind 2017 waren er al 155 volgers en vele leuke reacties. Een gewaardeerd initiatief dus!
Verwijzen naar Libra kan voortaan makkelijker. Sinds juli is Libra bereikbaar via ZorgDomein. Via deze weg kunnen verwijzers, zoals huisartsen en specialisten, de klanten op een eenvoudige manier verwijzen naar Libra. Het verwijzingsproces via ZorgDomein verloopt vlotter. Ook de communicatie met de verwijzers en klanten verbetert door een effectieve afstemming met onze specialisten.
In ZorgDomein worden vraag en aanbod in de zorg bij elkaar gebracht. Je kunt per zorgvraag het zorgaanbod specificeren. Het zorgaanbod van Libra wordt duidelijk per regio weergegeven. De verwijzer vergelijkt en kiest, samen met de klant, passende vervolgzorg. Daarna lopen alle berichten tussen verwijzer en aanbieder digitaal via ZorgDomein en wordt de klant geïnformeerd over de afspraak. Dit zorgt voor een effectieve afstemming tussen zorgverleners én een betere informatievoorziening naar de klant.
Direct in de eerste week dat wij op ZorgDomein stonden, kwamen er al verwijzingen binnen.
Dit schooljaar zijn wij bij Libra Revalidatie, locatie Blixembosch gestart met trainingen rolstoelvaardigheid en rolstoelfitheid voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar. Vorig jaar hebben twee groepen deze training gevolgd als onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek “fit for the future”. De trainingen waren een succes en kregen een vast vervolg bij Libra.
We zijn gestart met twee nieuwe groepen; een met kinderen van Mytylschool Eindhoven en een met kinderen uit de periferie van locatie Blixembosch. Het is de bedoeling om de trainingen op termijn structureel aan te kunnen bieden binnen de revalidatiebehandelingen op alle locaties van Libra R&A.
Geweldige resultaten
De trainingen zijn enthousiast gevolgd met geweldige resultaten. Er is een duidelijke overgang zichtbaar van therapie naar Algemeen Dagelijks Leven. De kinderen ervaren plezier, zien de voordelen in het dagelijks gebruik en passen de nieuwe vaardigheden toe, bijvoorbeeld op de speelplaats en in de stad. Ze rijden vlotter en zijn beter in staat om obstakels, zoals stoepranden, te overwinnen.
Het effect van het trainen in een groep, herhaling van oefeningen passend bij het niveau van het kind en het betrekken van ouders, werken zeer motiverend. Daarnaast geeft het een enorme boost aan het zelfvertrouwen van de kinderen die tijdens de trainingen hun eigen grenzen leren verleggen.