Direct naar inhoud

Medezeggenschap

Belangenbehartiging
De OR behartigt de belangen van alle medewerkers. In de adviezen van de OR vraagt de OR bijvoorbeeld aandacht voor (tussentijdse) evaluaties of het betrekken van medewerkers bij keuzemomenten. Ook maakt de OR gebruik van achterbanraadplegingen om inzicht te krijgen in de meningen van collega’s en ontvangt zij reacties of suggesties van medewerkers die zij mee kan nemen in het overleg met de Raad van Bestuur.

Advisering/instemming
Een aantal thema’s is ter advisering/instemming aan de OR voorgelegd, o.a.

  • Gewijzigd Vaccinatiebeleid hepatitis B
  • Voorgenomen besluit werkwijze RI&E
  • Voorgenomen besluit tot vaststelling van het vervoersbeleid
  • Voorgenomen besluit tot Actualisatie functiehuis.

 

Interne organisatie
De doorontwikkeling van de medisch specialistische revalidatie op de drie grote locaties Eindhoven, Tilburg en Weert (na opheffing van de locaties Waalwijk en Deurne sinds 1 januari 2017) is door de OR gevolgd.

Het onderwerp ‘zelfsturing’ heeft het hele jaar op de agenda gestaan. De OR is door de bestuurder op de hoogte gehouden van de voortgang van de scholing van de leidinggevenden in ‘zelfsturing’ en heeft aandacht gevraagd voor het proces van de medewerkers. De OR heeft zelf een achterbanraadpleging gehouden over dit onderwerp en de resultaten hieruit - naast commitment ook vragen en zorgen - met de bestuurder gedeeld.

Belangenbehartiging
De Cliëntenraad (CR) behartigt de belangen van alle klanten (kinderen, jongeren en volwassenen) en hun naasten van Libra Revalidatie & Audiologie. De raad adviseert de organisatie, namens alle klanten, over de zorg- en dienstverlening. Uitgangspunt hierbij is de Wet op de Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ).

Doelstelling
De Cliëntenraad heeft als doel de medezeggenschap van de klanten bij het beleid van Libra R&A te waarborgen. De raad houdt zich daarom bezig met alles wat voor de klant van belang is. Het kan daarbij onder andere gaan over het opnamebeleid, de behandeling, de kwaliteit van de zorg, de informatie aan en betrokkenheid van de klanten, maar bijvoorbeeld ook over de huisvesting en de voeding. De raad let daarbij op de algemene gang van zaken, de geluiden van haar achterban en neemt alle aspecten mee in haar advisering aan de Raad van Bestuur.

Agenda 2017
De CR heeft in 2017 verschillende onderwerpen behandeld in de overleggen met de raad van bestuur, zoals:

  • de overdracht naar de periferie/nazorg is besproken met een van de medisch managers;
  • de leidinggevende van het Kenniscentrum heeft een presentatie gegeven over veilig werken en behandelen;
  • met het hoofd Communicatie is gesproken over de plaats en vindbaarheid van de CR op de website;
  • de Informatiemanager heeft het VIPP2 programma (Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional) toegelicht en
  • het onderwerp Planning en logistiek is door een van de sectormanagers besproken met de raad.

 

Vacatures
De raad heeft veel aandacht besteed aan de werving van nieuwe leden. Zij heeft procedures opgesteld voor de benoeming van nieuwe leden en de herbenoeming van zittende leden en heeft profielschetsen opgesteld voor de voorzitter en de leden. Met het overlijden van een van de leden eind juli was de raad op zoek naar drie nieuwe leden. Deze zoektocht heeft uiteindelijk geleid tot 3 kandidaat leden waarmee de raad in 2018 weer op volle sterkte is.

>>> Leer de Cliëntenraad kennen

Gesprekspartner en adviesorgaan
De Medische Staf is gesprekspartner en adviesorgaan van de Raad van Bestuur over medisch- inhoudelijke en organisatiebrede onderwerpen en bestaat uit 28 revalidatieartsen. Ondersteuning vindt plaats door verpleegkundig specialisten en physician assistants. Daarnaast verzorgen we, samen met het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Rijndam Revalidatie in Rotterdam de opleiding revalidatiegeneeskunde voor co-assistenten en arts-assistenten.

Werkgebied
De Medische Staf vult de revalidatiegeneeskunde inhoudelijk in op al onze locaties. Daarnaast werken onze revalidatieartsen in de ziekenhuizen in onze regio, te weten het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg, het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, het St. Jans Gasthuis in Weert, het Catharina ziekenhuis in Eindhoven en het St. Anna ziekenhuis in Geldrop.

In het kader van de ketenzorg komen de revalidatieartsen als consulent in verschillende organisaties: KDC (kinderdagcentra), verpleeghuizen, psychiatrische inrichtingen en instellingen voor meervoudig gehandicapten in de gehele regio.

Advisering
De Medische Staf heeft zich in 2017 in de overleggen met de Raad van Bestuur over een aantal onderwerpen gebogen, waaronder:

  • het beleid Kindermishandeling en Huiselijk geweld;
  • de positionering van de revalidatieartsen binnen Libra R&A;
  • ziekenhuisrevalidatie;
  • het medisch beleidsplan;
  • het elektronisch patiëntendossier.

 

Kwaliteit van de zorg
Libra R&A is continu bezig met het verbeteren van het professioneel handelen van onze medisch specialisten met als uiteindelijk doel de bewaking en verbetering van de kwaliteit van de patiëntenzorg. We hebben gekozen voor Appraisal & Assessment (A&A) voor het evalueren van het functioneren van de revalidatieartsen. A&A is een methode om feedback te krijgen op het eigen handelen als arts. Het gaat daarbij niet alleen om het medisch handelen, maar ook om communicatie, samenwerking, kennis en wetenschap, maatschappelijk handelen, organisatie en professionaliteit.