Kwaliteit en veiligheid
De week van 20 tot en met 24 november 2017 was de ‘Week van de patiëntveiligheid’. We hebben deze week extra aandacht besteed aan de manier waarop onze klanten onveilige situaties kunnen melden. Bekijk hier de flyer ‘U bent bij Libra in goede handen. Daar zorgen wij voor!”
Medische technologie
Ook is in die week het filmpje over medische technologie en veiligheid geïntroduceerd.In dit filmpje leggen we uit hoe je veilig kunt omgaan met medische apparaten en hulpmiddelen en wat de afspraken daarover zijn. Op alle monitoren in de hal, bij wachtruimten en in restaurants op de verschillende locaties was de film te zien. Daarnaast is de film ook een onderdeel in de e-learning module ‘Veilig werken en behandelen’, die alle medewerkers hebben gevolgd. Bekijk hier het filmpje ‘medische technologie en veiligheid’
Veilig werken en behandelen
Iedereen die een beroep doet op Libra R&A heeft recht op goede zorg, afgestemd op de vraag. Deze zorg wordt verleend door een deskundige professionele hulpverlener in een veilige omgeving. Voor, na en tijdens de behandeling hebben onze medewerkers continu aandacht voor patiëntveiligheid. Om dat te borgen volgden al onzemedewerkers (dus niet alleen behandelaren) hetafgelopen jaar de e-learning module “Veilig werken en behandelen”. Dit is de eerste keer dat alle medewerkers van Libra een zelfde e-learning module hebben gedaan!
Om de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening aan te tonen, laat Libra Revalidatie & Audiologie zich periodiek certificeren door diverse externe instanties.
Libra heeft in 2017 VMS patiëntveiligheid NTA 8009 behaald:
VMS patiëntveiligheid NTA 8009
Het veiligheidsmanagementsysteem (VMS) is de verankering van patiëntveiligheid in de praktijk. Met patiëntveiligheid bedoelen wij in dezen:
Het (nagenoeg) ontbreken van (de kans op) aan de patiënt toegebrachte schade die is ontstaan door het niet volgens de professionele standaard handelen en/of door tekortkoming van het zorgsysteem.
Daarnaast zijn in 2017 de volgende keurmerken/certificeringen verlengd:
ISO voor de zorg (NEN 15224)
ISO voor de zorg is een Europese norm voor beoordeling van het kwaliteit managementsysteem van organisaties in zorg en welzijn. In deze norm zijn de eisen gedefinieerd die gesteld worden aan het kwaliteit managementsysteem van een zorgorganisatie. Deze eisen kunnen waardevol zijn bij het inrichten van een kwaliteit managementsysteem, maar dienen ook als referentiekader/ beoordelingskader voor het certificeren van kwaliteitssystemen van zorgorganisaties.
FENAC
FENAC is de branchevereniging van de sector Audiologie. Met het FENAC-keurmerk laten wij zien dat we voldoen aan de door de branchevereniging gestelde specifieke normen voor audiologie.
Blik Op Werk
Libra Arbeidsexpertise bezit het keurmerk Blik Op Werk (BOW). Dit keurmerk staat borg voor de basiskwaliteiten en de betrouwbaarheid van Libra bij het ondersteunen van onze klanten in het vinden en behouden van (gezond) werk.
Veilig werken en behandelen
Binnen Libra R&A staat veilig werken én veilige zorg voorop. ‘Veilig werken en behandelen’ is als een strategisch speerpunt benoemd. Om dit verder uit te werken is er een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) ontwikkeld met vijf bouwstenen:
- veiligheidscultuur;
- systeem van melden van incidenten;
- veiligheidsbeleid;
- periodieke prospectieve en retrospectieve risico-inventarisaties;
- systematische aanpak van continu verbeteren.
Veiligheidscultuur
We zijn gestart met het bouwen aan een veiligheidscultuur; een cultuur waarin medewerkers veiligheid als hoogste prioriteit zien en bereid zijn om onveilige situaties, incidenten, calamiteiten en complicaties te bespreken, te melden en ervan te leren.
Dit doen we o.a. door het houden van veiligheidsrondes, waarbij we patiëntveiligheid bespreekbaar maken. De locatie Audiologisch Centrum Eindhoven, de locatie Weert en de kliniek van de locatie Leijpark zijn in 2017 bezocht.
‘Een rondje langs de velden’
Het doel van de veiligheidsrondes is om in gesprek te gaan met twee medewerkers die direct betrokken zijn bij het primaire proces. Er wordt letterlijk een ‘rondje’ over een afdeling gelopen, waarbij specifiek gelet wordt op patiëntveiligheid in een open, positieve en veilige sfeer voor de betrokken medewerkers. De informatie uit de rondes wordt met een verslag teruggekoppeld naar de medewerkers en de manager stelt een verbeterplan op. Dit plan wordt per kwartaal gemonitord.
Draagvlak en betrokkenheid
Het team dat een veiligheidsronde houdt, bestaat uit vier personen: de raad van bestuur, een lid van de Cliëntenraad, een medewerker uit het primaire proces en een medewerker van de sector Bedrijfsvoering. Op deze manier willen we draagvlak en betrokkenheid bij veiligheid bereiken en laten zien dat veiligheid een onderwerp is dat hoog op de agenda staan.
Gezondheid en veiligheid van medewerkers
In iedere organisatie zijn er risico’s die de gezondheid en veiligheid van werknemers (en daarmee ook van klanten) in gevaar kunnen brengen. Onze klanten ontvangen zo veilig mogelijke zorg en medewerkers werken in een zo veilig mogelijke omgeving. Beiden kunnen niet los van elkaar worden gezien. De (fysieke) omgeving draagt immers bij aan de gezondheid en het welbevinden van klanten en medewerkers.
Werkklimaat
Veilig en gezond werk draagt bij aan een klimaat waar medewerkers met plezier kunnen presteren en fit en vitaal blijven. Voortdurende aandacht voor arbeidsomstandigheden is van groot belang voor de gezondheid, veiligheid en welzijn van medewerkers. Arbobeleid gaat over veilig en gezond werken.
Uitvoering RI&E
In 2017 is organisatiebreed een RI&E uitgevoerd. Een RI&E brengt de arbeidsrisico’s in kaart en geeft informatie over de eventuele noodzakelijke en/of gewenste doorontwikkeling van ons arbobeleid. Onze arbodienst heeft interviews gehouden met medewerkers over het arbobeleid bij Libra R&A en onze beleidsdocumenten geanalyseerd. Daarnaast heeft de arbodienst onze locaties geïnspecteerd en knelpunten in kaart gebracht.
Resultaten uit de RI&E
Een RI&E start met het inventariseren van de knelpunten. Daarna volgt een weging van de knelpunten en de bepaling van de risico’s; hoe vaak en hoe waarschijnlijk is iets. Het effect kan variëren van klein (last, hinder) tot groot (ziekte, ongeval, dood).
In deze RI&E zijn o.a. knelpunten gesignaleerd op het gebied van de fysieke en psychosociale arbeidsbelasting en bedrijfshulpverlening. We hebben plannen van aanpak opgesteld met daarin de maatregelen om de gesignaleerde risico’s te voorkomen of te verminderen. Deze plannen zijn ter instemming voorgelegd aan de ondernemingsraad en ter toetsing aan de arbodienst. Na akkoord volgt jaarlijkse evaluatie en bijstelling van de plannen.