Direct naar inhoud

Innovatie

Richting en ondersteuning van innovatieprocessen 
In 2017 is de innovatiecommissie van Libra R&A opgericht. Haar doelen zijn richting geven aan innovatie en draagvlak creëren. De commissie biedt ondersteuning en advies bij innovatieprocessen.

De komst van een innovatiecommissie binnen Libra R&A is vastgesteld in de beleidsnotitie innovatie 2016 – 2020. De commissie bestaat uit collega’s uit verschillende functiegroepen zoals: medisch management, sectormanagement, primair proces en een beleidsmedewerker innovatie, die ieder een inschatting maken vanuit hun eigen expertise.

Potentie benutten
De commissie bekijkt onder andere de inzet van middelen voor het ontwikkelen van ideeën en geeft daarna een advies. Op die manier kunnen we de potentie benutten die Libra R&A, met haar partners, heeft op het gebied van innovatie. Daarnaast speelt de innovatiecommissie een rol bij het opstellen van de innovatieagenda, het beheren van het innovatieportfolio en het uitdragen en vergroten van de innovatiekracht van Libra R&A.

Verbetertrajecten gebundeld in M-ZIC
Het M-ZIC (Multidisciplinair Zorg Innovatie Centrum) biedt een uitdagende leer- en werkomgeving, waarbij onze professionals en studenten intensief samenwerken. Centraal binnen het M-ZIC staan kennisontwikkeling en groei in eigen functioneren. Binnen het M-ZIC (in de sector revalidatie) lopen structureel grote groepen studenten van diverse opleidingen bij ons stage. Twee keer per jaar geven zij een posterpresentatie op de locaties Blixembosch en Leijpark om onze medewerkers te informeren over verbetering, vernieuwing en verandering in diverse projecten. 

De studenten geven korte presentaties over hun project. De medewerkers kunnen vervolgens stemmen op het project dat ze het meest inspirerend vonden.

De projecten die in 2017 veel stemmen kregen waren:

  • ‘Zelfmanagement van mensen met een CVA in de kliniek’;
  • ‘NMA-meetspreekuur (Neuro Musculaire Aandoeningen)';
  • ‘Omnivista’ een interactief vloerprojectiesysteem dat reageert op bewegingen en deze omzet in audiovisuele effecten. Via zelf te ontwerpen templates creëer je een sensorische (leer-) omgeving voor kinderen en volwassenen.

Wetenschapslunches 2017 koppelen onderzoek met praktijk
In 2017 heeft de onderzoekscommissie drie wetenschapslunches georganiseerd: een op locatie Leijpark in Tilburg en twee op locatie Blixembosch in Eindhoven. De wetenschapslunches zijn voor iedereen uit de organisatie toegankelijk. Het onderwerp wisselt en er wordt geprobeerd een zo divers mogelijk aanbod te verzorgen waarin er een koppeling gemaakt wordt tussen onderzoek en praktijk

Cerebrale parese
Het eerste onderwerp was Cerebrale Parese (CP). Kinderen en jongeren met CP hebben een verhoogd risico op sociaal-emotionele problemen en leerstoornissen. Tijdens de lunch behandelde Maud Sandmann (psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog) vragen als: Welke factoren zijn hierop van invloed? Welke problemen komen naar voren bij kinderen met CP binnen Libra?

(Top)sporten met een handicap
Het onderwerp tijdens de tweede lunch was '(Top)sporten met een handicap' en bestond uit 2 presentaties.

Christian van Niekerk (fysiotherapeut) gaf een presentatie over het testen van en trainen voor een fysiek zware inspanning zoals de HandBikeBattle. Bij de HandBikeBattle fietsen (ex)klanten met een handbike een berg op in Oostenrijk.

De tweede spreker Peter van Leeuwen (revalidatiearts) vertelde over zijn persoonlijke belevenissen tijdens de paralympische spelen in Rio de Janeiro. Deze presentatie ging in op de classificatie van gehandicapte sporters.

Fysieke trainingsmethode MS en Dwarslaesie
De derde wetenschapslunch was de pepernotenlunch op 5 december met het thema fysieke trainingsmethode Multiple Sclerose (MS) en Dwarslaesie.

Fysiotherapeuten Arne Goedhart en Wouter Hoes hebben een innovatieve trainingsmethode opgezet. Deze methode wordt nu met Tom Derikx (bewegingsagoog & bewegingswetenschapper) als onderzoeker in een pilot bekeken op effectiviteit.

Arne en Wouter vertelden over de praktijk van de trainingsmethode. Tom lichtte de onderzoeksopzet toe.

De pepernotenlunch was de een na best bezochte wetenschapslunch van de afgelopen 5 jaar!