Direct naar inhoud

Aanvullende onderzoeken

Bij een neuromusculaire aandoening kan het belangrijk zijn om bijvoorbeeld te weten hoeveel fysieke inspanning u aankunt, hoe u loopt, wat uw longcapaciteit is en hoe u in uw rolstoel zit. Daar doen we tijdens de behandeling onderzoek naar zodat we u zo goed mogelijk kunnen adviseren. Het multidisciplinaire zitadviesteam van Libra adviseert revalidanten met complexe zitproblemen. Het meetspreekuur heeft als doel uw fysieke toestand in de loop van de tijd te volgen. Hieronder leest u er meer over.

Tijdens een loopanalyse kunnen wij goed inzicht krijgen in de manier waarop u loopt, hoe de spieren bij de loopbeweging samenwerken en hoe groot de belasting op de gewrichten is.

U krijgt eerst een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar spierkracht, spierspanning, spierlengte en de beweeglijkheid van gewrichten. Daarna worden video-opnames gemaakt en vinden metingen plaats. Het gehele onderzoek duurt 1,5 tot 2,5 uur.

Op basis van de verkregen informatie maakt de arts een analyse van het loopprobleem waaruit een behandelplan voortkomt met voorstellen hoe het lopen te verbeteren of achteruitgang tegen te gaan.

Folder Loopanalyse

Bij een inspanningstest meten we welke lichamelijke inspanning uw lichaam aankan, oftewel hoe fit u bent.

U spant zich tijdens deze test in door te fietsen op een hometrainer, te lopen op een loopband of uw armen te bewegen met een armergometer.

We meten dan de reactie op uw:

  • bloedcirculatie 
  • hart 
  • ademhaling 
  • spieren 
  • zuurstofgehalte

Inclusief de voorbereiding duurt de test ongeveer een uur; 15 minuten daarvan bent u aan het fietsen.

Folder inspanningstest

Een longfunctieonderzoek bestaat uit een of meerdere onderzoeken. Bij een van de onderzoeken wordt de vitale longcapaciteit gemeten. Dat is de maximale hoeveelheid lucht die u kunt in- of uitademen. Bij de monddrukmeting meten we de maximale druk die de ademhalingsspieren kunnen opbouwen bij het in- en uitademen.

Folder longfunctie onderzoek

Als u niet goed in uw (rol)stoel zit, kan dit leiden tot allerlei dagelijkse problemen. Misschien krijgt u pijn en/of heeft u moeite met het uitvoeren van de voor u belangrijke activiteiten. Goed in een rolstoel zitten is een vereiste, om zo zelfstandig mogelijk deel te nemen aan het dagelijks leven.

Het multidisciplinaire zitadviesteam van Libra adviseert revalidanten met complexe zitproblemen. Het team bestaat uit deskundige en gespecialiseerde behandelaars met ervaring op het gebied van zitproblemen bij verschillende ziektebeelden.

Folder zitadvies

Het meetspreekuur heeft als doel uw fysieke toestand in de loop van de tijd te volgen.

Tijdens het meetspreekuur testen we verschillende functies, zoals de loopfunctie, de handfunctie, de slikfunctie en de longfunctie. Ook bepalen we uw gewicht. Van het lopen worden filmopnames gemaakt. We zien u ieder jaar of om het jaar op het meetspreekuur.

Vooraf wordt u gevraagd een vragenlijst in te vullen. Aan de hand van die gegevens en van de uitkomsten van de testen kunnen we de optimale zorg voor u bepalen. Uiteraard krijgt u ook alle gelegenheid om vragen te stellen.