Direct naar inhoud

Behandelteam

Tijdens het behandeltraject wordt u geholpen door verschillende zorgprofessionals uit verschillende disciplines, die nauw met elkaar samenwerken. De revalidatiearts coördineert het revalidatieproces. Daarnaast kunt u begeleid worden door verschillende therapeuten. Denk bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut, ergo-therapeut, logopedist, maatschappelijk werker en psycholoog. Het kan ook voorkomen dat u tijdens uw behandelingen in contact komt met collega's in opleiding en stagiairs.

Revalidatiearts

De revalidatiearts is de medisch specialist die de behandeling coördineert en inhoudelijk eindverantwoordelijk is. De arts is ook degene die vooraf bepaalt of iemand voor revalidatie in aanmerking komt. Voor vragen op medisch gebied kunt u bij hem of haar terecht. De revalidatiearts werkt nauw samen met de arts-ondersteuner. De revalidatiearts onderhoudt ook de contacten met huisarts en specialisten.

Verpleegkundig Specialist

Judith van Lieshout
 

Naast de revalidatiearts en de VS kan het behandelteam, afhankelijk van uw behandelplan, ook bestaan uit de volgende zorgprofessionals:

De fysiotherapeut helpt u zo goed en veilig mogelijk te bewegen. Meestal bestaat de behandeling uit het aanleren van een goede houding om de spieren en gewrichten op een juiste manier te belasten eventueel met gebruik van (loop) hulpmiddelen. Fysiotherapie kan helpen bij het omgaan met de beperkingen die het dagelijks leven met zich meebrengt, ook bij verschijnselen als vermoeidheid en pijn.

Daarnaast kan een fysiotherapeut adviseren over het opbouwen en behouden van uw conditie en het (opnieuw) gaan sporten. Hiermee vergroot u uw bewegingsmogelijkheden en daarmee uw zelfstandigheid.

De ergotherapeut kijkt naar de dagelijkse zaken als persoonlijke verzorging, het huishouden, vervoer, werken en hobby’s. Maar ook naar uw arm/handfunctie, zit- en lighouding. De ergotherapeut helpt u zo lang mogelijk zelfstandig thuis te functioneren door te kijken naar compensatie strategieën of gebruik van hulpmiddelen en voorzieningen. Daarnaast krijgt u advies en ondersteuning bij de keuzes ten aanzien van het dagelijks functioneren.

De logopedist onderzoekt, behandelt en adviseert mensen die veranderingen ondervinden op het gebied van de communicatie (spraak, taal en gezichtsuitdrukking) en het eten en drinken.
De logopedist leert u en uw naasten zo goed mogelijk om te gaan met de veranderingen. Daarnaast geeft de logopedist u tips en adviezen om optimaal te communiceren met uw omgeving, in voor u belangrijke dagelijkse situaties. Wanneer nodig laat de logopedist u kennis maken met ondersteunende hulpmiddelen zoals een spraakversterker, een communicatieapp of een spraakcomputer.
Spierziekten kunnen ook gevolgen hebben voor het kauwen, slikken en de speekselcontrole. De logopedist bespreekt en onderzoekt op welk gebied u problemen ervaart en geeft u advies hoe u prettig en veilig kunt eten en drinken. Soms is er samenwerking met de diëtist, bijvoorbeeld wanneer er vragen of zorgen zijn over uw gewicht.

De bewegingsagoog adviseert over het opbouwen en behouden van conditie. Samen met u zoekt hij naar gepaste beweging/sport. Daarnaast verzorgt hij de begeleiding bij hydrotherapie.

Als gevolg van de aandoening kunnen u en uw naasten te maken krijgen met veranderingen op zowel praktisch als emotioneel vlak. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op bij voorbeeld uw rol en taken binnen de relatie en het gezinsleven, in uw familie, in uw sociale contacten en uw werk. Het kan betekenen dat u opnieuw keuzes moet maken omdat de manier waarop u de dingen deed niet meer toereikend is.

De maatschappelijk werker ondersteunt u en uw naasten zowel op praktisch als op emotioneel gebied. Op praktisch gebied: denk hierbij aan informeren over de mogelijkheden voor wonen en zorg of het ondersteunen bij regelzaken. Op emotioneel gebied: denk hierbij aan het ondersteunen van u en uw naasten in het verwerken van de veranderingen en hoe hiermee om te kunnen gaan. Met maatschappelijk werk kunt u dit bespreken en zoeken naar een oplossing die binnen uw leven en leefstijl past.

De verpleegkundige voorziet in de algemene dagelijkse levensbehoeften van de revalidanten, denk hierbij aan (wond)verzorging, voeding, toedienen van medicatie, mobilisatie en stimuleren van het dag-nachtritme, maar ook aan continentiezorg. Daarnaast observeert de verpleegkundige de revalidant, zowel op fysiek/lichamelijk gebied, als op het gebied van bewustzijn. Hetgeen er bij de therapieën aangeleerd wordt, past het verpleegkundig team toe in de dagelijkse zorg. Daarnaast vervult zij een belangrijke rol in de ondersteuning van het systeem en probeert zij hen te betrekken in de dagelijkse zorg voor hun naaste.

De diëtist is de specialist op gebied van voeding en diëten. De juiste voeding kan bijdragen aan een optimale reactie op de behandeling en op een sneller herstel. Een goed samengesteld individueel voedingsadvies is daarom onderdeel van de behandeling.

Heeft u een NMA of ALS/PSMA dan maakt u een ingrijpend proces door dat bij ieder mens anders verloopt. Dat vraagt veel van uw aanpassingsvermogen. Een psycholoog kan begeleiding bieden bij het verwerkingsproces, maar ook bij psychische problemen zoals somberheid of angsten. Krijgt u cognitieve problemen (b.v. bij concentreren, onthouden of organiseren), dan wordt testpsychologisch onderzoek gebruikt om de diverse hersenfuncties (zoals aandacht, waarneming, geheugen en planning en organisatie) te onderzoeken en een indruk te krijgen van het algeheel psychisch functioneren (gedrag, emoties, stemming en persoonskenmerken).

Opleiding en stage

Libra wil, naast het leveren van goede zorg, een uitdagende leer- en werkomgeving zijn voor professionals en studenten. Kennisontwikkeling en groei in eigen functioneren staan daarbij centraal. Jaarlijks lopen grote groepen studenten van diverse opleidingen stage bij Libra. Daarnaast leidt Libra, in samenwerking met andere zorginstellingen, een aantal artsen en psychologen op.

Tijdens uw behandeling kan het voorkomen dat u te maken krijgt met deze collega’s in opleiding en stagiairs.