Direct naar inhoud

Behandelteam

Revalideren is een proces van leren, oefenen en accepteren. Dit vraagt een flinke dosis doorzettingsvermogen en actieve betrokkenheid. Hard werken dus, voor uw zoon of dochter, maar ook voor de rest van uw gezin. Gelukkig hoeft u dat niet alleen te doen!

Bij poliklinische revalidatie komt uw kind één of meerdere keren per week naar het behandelcentrum van Libra voor behandelingen. De behandelingen kunnen individueel of in groepen plaatsvinden. Er wordt gewerkt aan de revalidatiedoelen die staan beschreven in het op maat gemaakte behandelplan. Een kind dat bij Libra behandelingen volgt, heeft een vast team van gespecialiseerde behandelaars. Doordat de behandelaars samen een plan opstellen, kunnen de verschillende therapieën elkaar aanvullen en versterken. We noemen dit multidisciplinair behandelen.

Afhankelijk van de situatie kan het behandelteam zijn samengesteld uit de volgende behandelaars:

Kinderrevalidatiearts

De kinderrevalidatiearts coördineert het behandelteam en is eindverantwoordelijk voor de behandeling. De revalidatiearts onderhoudt ook de contacten met de huisarts en de specialisten.

Physician Assistant

De physician assistant (PA) is een paramedicus met een aanvullende masteropleiding. De PA werkt nauw samen met de revalidatiearts en neemt diverse taken van de arts over. Hij of zij kan volledig zelfstandig werken in de gebieden waarin hij geautoriseerd is. Op andere gebieden werkt hij onder supervisie. Zo kan de PA heel goed het lichamelijk onderzoek doen, de klachten in kaart brengen, de diagnose stellen en veel voorkomende complicaties behandelen. Tevens onderhoudt de PA contacten met andere specialisten en voert diverse gesprekken met familie van de patiënt.

Hier vindt u meer algemene informatie over wat de physician assistant (PA) voor u kan betekenen.

Yvette Troe
Joyce van den Ouweland

Naast de revalidatiearts en de PA kan het behandelteam, afhankelijk van uw behandelplan, ook bestaan uit de volgende zorgprofessionals:

De kinderfysiotherapeut richt zich op problemen rondom het bewegen en het bewegingssysteem, motorische ontwikkeling van kinderen en jongeren. Een kinderfysiotherapeut heeft gespecialiseerde kennis en vaardigheden met betrekking tot motorische ontwikkeling en motorisch leren, specifieke bewegings- en houdingsaandoeningen op kinderleeftijd, fysieke fitheid en training van spieren.

Samen met de kinderfysiotherapeut wordt er gekeken wat de best passende vorm van therapie voor uw kind is. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van specifieke behandelmethoden. Stapsgewijs probeert de kinderfysiotherapeut het lichamelijk functioneren zo te trainen dat de hulpvraag van uw kind wordt bereikt. Behandeling wordt zowel individueel als in groepsverband gegeven. Het uiteindelijke doel is om uw kind zo zelfstandig mogelijk te maken.

De ergotherapeut begeleidt en stimuleert een kind bij het zo normaal mogelijk uitvoeren van dagelijkse activiteiten, schoolse vaardigheden en persoonlijke verzorging. De behandeling is gericht op het spelenderwijs stimuleren en verbeteren van een goede samenwerking tussen de zintuigen en de motoriek. De ergotherapeut kan de cliënt en/of de ouders adviseren over aanpassingen in huis, hulpmiddelen, vervoer en voorzieningen. Zo nodig geeft hij of zij training in het gebruik hiervan.

De logopedist richt zich met haar behandeling op de verbetering van de communicatie in het algemeen. Adem-, stem-, spraak- en taalstoornissen in het bijzonder zijn redenen om een logopedist in te schakelen. De aandacht is hierbij niet uitsluitend gericht op spreken. Zo nodig vindt ook begeleiding plaats bij de keuze van en de omgang met ondersteunende communicatievormen en middelen.

Naast communicatiestoornissen behandelt de logopedist ook eet- en drinkproblemen en of slikstoornissen die het gevolg zijn van neurologische aandoeningen of sensorische prikkelverwerkingsproblemen. In voorkomende situaties kan de logopedist adviseren, voorlichting en instructie geven aan het kind of ouders/ verzorgers en anderen uit uw naaste omgeving. Dit kan zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden.

De GZ psycholoog of orthopedagoog onderzoekt, diagnosticeert en behandelt kinderen op het gebied van de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Zo kun je bij deze behandelaar terecht bij vragen/zorgen over bijv. gedrag, leren en opgroeien. Daarnaast biedt hij/zij begeleiding aan het kind bij het leren omgaan met de beperkingen. Hij/zij kan tevens (handelingsgerichte) adviezen geven aan ouders, opvoeders en onderwijsinstellingen.
Voor een goede behandeling/ begeleiding of advies is het soms nodig dat er aanvullend (neuro) psychologisch onderzoek plaatsvindt. Hiermee kan inzicht worden verkregen in de sterke en zwakke kant van de vaardigheden.
De afname van zo’n onderzoek gebeurt door een psychologisch medewerker, die eveneens deel uitmaakt van het team.

De maatschappelijk werker begeleidt ouders/verzorgers. Ouders van kinderen die voor behandeling naar een revalidatiecentrum komen hebben vaak zorgen, vragen of emoties over de (toekomstige) situatie van hun kind. De maatschappelijk werker luistert en bekijkt samen met de cliënt en/of de ouders/verzorgers hoe zij daar het beste mee om kunnen gaan. Ook kan de maatschappelijk werker de cliënt en/of de ouders/verzorgers verwijzen naar instanties die behulpzaam kunnen zijn.

De pedagogisch medewerker draagt zorg voor een pedagogisch klimaat op de therapeutische peutergroepen. Hij/zij richt zich op het stimuleren van de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Dit gebeurt onder supervisie van de GZ-psycholoog of orthopedagoog.

Opnieuw plezier in het eigen bewegen ontwikkelen, alleen of samen met anderen; dat is een belangrijk uitgangspunt voor de bewegingsagoog. Bewegen en sporten is goed voor lichaam en geest en draagt bij aan een actieve en gezonde leefstijl. Wanneer u een lichamelijke beperking heeft, helpt de bewegingsagoog u met het opnieuw, nieuw of anders aanleren van bewegingsvaardigheden en/of bewegingsgedrag. Hiervoor worden sport- en spelactiviteiten gebruikt in een therapeutische situatie. Er wordt geoefend in de oefen-/sportzaal, het zwembad of buiten.

Daarnaast kan de bewegingsagoog u begeleiden bij het zoeken naar sportmogelijkheden in en na uw revalidatieperiode. U kunt daarbij denken aan een reguliere sportvereniging, maar er zijn ook mogelijkheden voor aangepast sporten.

De diëtist kan door de revalidatiearts gevraagd worden om met u over de voeding/voedingsgewoonten te spreken. U krijgt een advies dat toegepast is op de situatie van uw kind. De diëtist wordt met name geraadpleegd bij verminderde eetlust, overgewicht, wonden, diabetes mellitus, maag-darmproblemen, voedselintoleranties , voedselallergieën, onbedoeld gewichtsverlies en slikproblemen. Maar ook voor andere voeding gerelateerde vragen is de diëtist beschikbaar. Als u een gesprek met de diëtist wenst, kunt u hierom vragen bij uw behandelend arts.

Opleiding en stage

Libra wil, naast het leveren van goede zorg, een uitdagende leer- en werkomgeving zijn voor professionals en studenten. Kennisontwikkeling en groei in eigen functioneren staan daarbij centraal. Jaarlijks lopen grote groepen studenten van diverse opleidingen stage bij Libra. Daarnaast leidt Libra, in samenwerking met andere zorginstellingen, een aantal artsen en psychologen op.

Tijdens de behandeling van uw kind kan het voorkomen dat u te maken krijgt met deze collega’s in opleiding en stagiairs.