Direct naar inhoud

Nikki, fysiotherapeut

Nikki de Hond, fysiotherapeut bij Libra Audiologie, begeleidt als bewegingstherapeute de deelnemers van de Tinnitusgroepen van Libra Audiologie. Enthousiast vertelt ze over haar werk en wat het de deelnemers en haarzelf oplevert.

Hoe verloopt het Tinnitus-programma?
Nikki: “Het dagelijks leven valt vaak niet mee voor sommige mensen met Tinnitus. Zij voelen Tinnitus als een last. Het Tinnitus-programma van Libra kan deze last verlichten.”

Stap 1 en stap 2
Nikki: “In het eerste deel van het programma Stap 1, krijgen mensen vooral onderzoeken en gesprekken met de audioloog en de psycholoog. Uiteindelijk beslissen we als Tinnitusteam of iemand baat heeft bij het volgen van Stap 2, het uiteindelijke behandelprogramma Tinnitus. Niet iedereen gaat door naar Stap 2. Sommige mensen hebben al genoeg aan Stap 1 om verder te kunnen met hun leven.”

Wat doet een fysiotherapeut in het Tinnitusprogramma?
Nikki: “Het Tinnitusprogramma van Stap 2 duurt twaalf weken. Afhankelijk van de groep komen deelnemers één of twee maal per week twee uur bij elkaar. Er zijn altijd twee therapeuten aanwezig om de groep te begeleiden. Eén daarvan ben ik. Het is mijn taak is om deelnemers, via fysieke oefeningen, zich meer bewust te laten worden van hun innerlijke wereld. Het eerste uur speelt zich af in de sportzaal. Ik geef verschillende bewegingsopdrachten met als doel; bewustzijn van het lichaam, van gedachten, van emoties tijdens het doen van deze oefeningen. Het is dus niet de bedoeling om de opdracht perfect uit te voeren.

Na het bewegen in de sportzaal gaan we naar een andere ruimte en geef ik rustige oefeningen. Meer relaxatie- en ontspanningsoefeningen en oefeningen om de aandacht ergens op te richten. Nog meer inkeer dus. Wat voel je, waar voel je iets, welke gedachten gaan er door je hoofd. Het doel is; deelnemers meer over zichzelf en hun gedrag te leren, en laten ervaren dat ze wel degelijk invloed hebben op het ervaren van zichzelf en hun leven.”

Wat heeft dat met Tinnitus te maken?
Nikki: ” Tinnitus is eigenlijk een hersenactiviteit. We laten deelnemers het Tinnitusgeluid bewust ervaren, ze gaan er als het ware naartoe. De meeste mensen willen weg van het geluid en willen afleiding door bijvoorbeeld muziek. De ervaring leert dat als je regelmatig naar het geluid toegaat, en het er mag zijn, hersenen eraan wennen. Hierdoor kunnen mensen er minder last van hebben.”

Wat hoor je terug van deelnemers?
Nikki: “Aan het eind van het programma krijg ik vaak te horen dat mensen betere keuzes kunnen maken in hun leven, dat ze beter begrijpen waarom ze op een bepaalde manier reageren. De meesten hebben minder last van hun Tinnitus, kunnen er beter mee omgaan en ervaren meer geluk en blijdschap in hun leven. Dat geeft mij veel voldoening en daar word ik op mijn beurt weer gelukkig van.”

Hoe gaat het programma nu in coronatijd?
Nikki: “In coronatijd kunnen deelnemers het Tinnitusprogramma online volgen. Via MS Teams bespreken we onderwerpen in de groep en mensen doen de oefeningen via Telerevalidatie thuis. Van de themabijeenkomsten hebben we filmpjes. De resultaten van deze manier zijn net zo goed, maar ik vind face-to-face behandelen uiteindelijk het fijnste. Vooralsnog is dit een mooi alternatief.”

 

"Het dagelijks leven valt vaak niet mee voor sommige mensen met Tinnitus. Zij voelen Tinnitus als een last. Het Tinnitus-programma van Libra kan deze last verlichten."