Direct naar inhoud

Gaat ‘onze’ Frederique naar de Paralympics?

Ze heeft al meegedaan aan de Paralympics in Tokio en wil zich nu graag plaatsen voor Parijs in 2024. Hoe is zij zover gekomen?

Afgelopen voorjaar heeft tafeltennister Frederique van Hoof uit Helmond met een wildcard meegedaan aan de Paralympische Spelen in Tokio en heeft in het teamtoernooi de finale gehaald en hiermee zilver gewonnen. Dat was een goede ervaring en smaakt naar meer. Nu is ze aan het trainen om zich te kwalificeren voor de Paralympics van Parijs in 2024. Ze beseft ook heel goed dat ze zover is gekomen mede dankzij alle mensen om haar heen.

Frederique: “Negen maanden na mijn geboorte is er een linkszijdige CP (cerebale parese) geconstateerd. Hierdoor heb ik spasmes in mijn linker arm en been en zijn ze moeilijk te sturen en te controleren.

Een aantal medische ingrepen hebben positieve invloed gehad op de ernst van de spasmes en daarmee op mijn dagelijks leven. Zo loop ik nu zonder spalken, alleen tijdens het sporten heb ik er nog ééntje nodig. 

Ik ben altijd naar een reguliere school gegaan en tegenwoordig volg ik de opleiding pedagogische wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.”

Heb je gerevalideerd bij Libra?

Frederique: “Ja, mijn hele leven ben ik al in behandeling bij Libra locatie Blixembosch en nog steeds lopen er lijntjes. De eerste 3 jaar van mijn leven kwam ik er wekelijks en na de operaties 2 tot 3 x per week. De revalidatiearts en de ergotherapeut hebben veel voor mij betekend. Ik heb vooral van de ergotherapeute geleerd hoe ik zo zelfstandig mogelijk kan leven. Hierdoor kan ik nu op mezelf wonen, ben ik niet afhankelijk en kan ik volwaardig meedoen aan het leven. Daar ben ik hen heel dankbaar voor.”

Kom je er nog wel eens?

Frederique: “Jazeker, toevallig deze week. Ik ga over van de kinderrevalidatie naar de volwassenrevalidatie en ga kennismaken met mijn nieuwe revalidatiearts.

Omdat ik nu aan topsport doe, wordt ik begeleid door een goede sportarts gespecialiseerd in mensen met een beperking. Zij onderhoudt goed contact met de professionals van Libra en dat geeft een veilig gevoel.

Ik ben nu aan het trainen om me te kwalificeren voor de Paralympics in Parijs in 2024. Dat is hard werken maar ik heb de goede mentaliteit. Ik wil altijd persé winnen én ik ben een doorzetter. Dus (met een knipoog) laat mij maar wapperen, ik zal ze wel eens een poepie laten ruiken.”

Meer lezen over Frederique en haar missie? Kijk op haar website.

© 2021 Foto ID

"Ik wil altijd persé winnen én ik ben een doorzetter. Dus (met een knipoog) laat mij maar wapperen, ik zal ze wel eens een poepie laten ruiken."