23 mei 2018

Presentatie boek SpeelsBrein op symposium 'Spel en Hersenen'

Op 25 mei 2018 wordt het nieuwe boek SpeelsBrein van klinisch neuropsychologe Marleen van der Wees gepresenteerd tijdens het symposium ‘Spel en Hersenen’. SpeelsBrein was de winnaar van de Hersenbokaal 2015 van de Hersenstichting.

Op 25 mei 2018 wordt het nieuwe boek SpeelsBrein van klinisch neuropsychologe Marleen van der Wees gepresenteerd tijdens het symposium ‘Spel en Hersenen’. SpeelsBrein was de winnaar van de Hersenbokaal 2015 van de Hersenstichting. Het boek geeft op een vrolijke en speelse manier voorlichting aan ouders over het stimuleren van hun jonge kind (0 tot 4 jaar) met kwetsbare hersenen, bijvoorbeeld als gevolg van traumatisch hersenletsel. Het boek, geïllustreerd met foto’s, staat vol informatie, tips en spelletjes die ouders met hun jonge kind kunnen spelen.

Verbeteren van kwaliteit van leven na hersenletsel
De Hersenbokaal is een jaarlijkse geldprijs van de Hersenstichting met als doel om bij te dragen aan het duurzaam verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met een hersenaandoening. Jaarlijks lopen in Nederland 15.000 kinderen en jongeren tot 24 jaar traumatisch hersenletsel op door bijvoorbeeld een ongeluk, val of klap op het hoofd (bron: Zorgstandaard Traumatisch hersenletsel Kinderen & Jongeren). Voor ouders van jonge kinderen na hersenletsel bestond er nog geen voorlichtingsmateriaal over hoe zij de ontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren en ondersteunen. De vakjury (onder leiding van juryvoorzitter Paula Udondek) kende de Hersenbokaal toe aan het project SpeelsBrein, omdat het boek ouders praktische, concrete handvatten geeft waarmee ze direct zelf aan de slag kunnen met hun kind. De jury vond eenvoud de kracht van het project SpeelsBrein.

Neurocognitieve ontwikkeling stimuleren
Het is wetenschappelijk bewezen dat jonge kinderen het beste leren door actie of spelen met concreet materiaal. Ouders zijn een hele belangrijke schakel in het herstel en de ontwikkeling van hun kind. SpeelsBrein speelt hierop in door ouders van jonge kinderen tools te geven hoe zij spelenderwijs de neurocognitieve ontwikkeling van hun jonge kind kunnen stimuleren met gewoon speelgoed dat al in huis is. De tools zijn ook goed toepasbaar bij andere kinderen met kwetsbare hersenen door andere oorzaken, zoals vroeggeboorte, cerebrale parese, hersentumor, hersenbloeding, hersenvliesontsteking  of andere hersenziekten. Bovendien draagt SpeelsBrein bij aan bewustwording en kennis over de neurocognitieve ontwikkeling (zoals waarneming, aandacht en geheugen) in relatie tot hersenletsel, gedrag en leren bij jonge kinderen.

Symposium ‘Spel en Hersenen’
Op 25 mei 2018 wordt SpeelsBrein tijdens een mini-symposium ‘Spel en Hersenen’ gelanceerd.  Naast de auteur en ontwikkelaar van SpeelsBrein Marleen van der Wees, spreekt Prof. Dr. Louk Vanderschuren (hoogleraar neurobiologie en gedrag, Universiteit Utrecht) over het belang van spelen voor de ontwikkeling van hersenen. Het complete boek SpeelsBrein is vanaf 25 mei in de boekhandel en bij Bol.com verkrijgbaar(https://www.bol.com/nl/p/speelsbrein/9200000093712981/). De losse spelletjes zijn gratis downloadbaar op de website www.speelsbrein.nl.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie

Heeft u nog vragen over dit bericht dan kunt u contact opnemen met
Marjolein Zakee, hoofd communicatie Libra R&A, m.zakee@libranet.nl, 06 104 558 61
Marleen van der Wees (auteur), m.vanderwees@libranet.nl
Judith Zadoks (uitgever), info@zadoks.nl, 06 229 238 15.

Het symposium vindt plaats bij Libra in Eindhoven. Er zijn nog enkele persplaatsen beschikbaar.